Raspored

Svjetskog prvenstva

SP 1966: Povreda Pelea, afrički bojkot, trofej za Englesku

Čekalo se 36 godina da najveće nogometno takmičenje bude organizirano u državi gdje je prvi put igran ovaj sport.

Stadion Wembley u Londonu, sa kapacitetom od skoro 100.000 gledalaca, bio je poprište odigravanja najviše utakmica (devet), uključujući finalnu i sve mečeve engleske reprezentacije (AFP)

Domaćin: Engleska
Timova: 16
Format: Grupna faza, nokaut
Utakmica: 32
Golova: 89
Pobjednik: Engleska
Drugoplasirana: Zapadna Njemačka
Zlatna kopačka: Eusebio (Portugal)

Pozadina

Čekalo se 36 godina da najveće nogometno takmičenje bude organizirano u državi gdje je prvi put igran ovaj sport. Kada se svjetsko prvenstvo vratilo u Europu nakon osam godina, Engleska je izabrana kao domaćin po prvi put.

Uvedeno je testiranje na narkotike. Turnir je održan u sedam gradova i osam stadiona.

Stadion Wembley u Londonu, sa kapacitetom od skoro 100.000 gledalaca, bio je poprište odigravanja najviše utakmica (devet), uključujući finalnu i sve mečeve engleske reprezentacije.

Afričke države su bojkotirale takmičenje nakon što nije ispunjen njihov zahtjev za garantirano mjesto u glavnom dijelu takmičenja.

Evropski timovi su popunili više od polovine boja učesnika. Pridružili su im se timovi sa američkih kontinenata, te Sjeverna Koreja kao jedini predstavnik Azije.

Engleska je otvorila turnir dosadnim remijem protiv Urugvaja, no obje selekcije su se plasirale u eliminatornu fazu. Napredovali su i ostali europski timovi, te Argentina i Sjeverna Koreja koja je napravila iznenađenje plasmanom u četvrtfinale pobjedom nad Italijom.

Portugal se činio glavnim kandidatom za osvajanje titule, a najzaslužniji za uvjerljive pobjede na Mundijalu bio je napadač Eusebio sa devet golova na takmičenju. On je doveo Portugalce do polufinala, ali ih je tu izbacila Engleska.

Finalni ogled između Engleske i Zapadne Njemačke na prepunom Wembleyju jedan je od najuzbudljivijih ikada. Englezi tu bili blizu osvajanja prve titule svjetskog prvaka u svojoj historiji, ali su Nijemci izjednačili u posljednjoj minuti.

Geoff Hurst, strijelac prvog gola za Englesku, postigao je jedan od najkontraverznijih pogodaka u historiji finala SP-a. Pogodio je prečku, lopta se odbila od liniju gola i sudija je pokazao da je to ispravan gol, te pokrenuo višedecenijsku debatu.

Hurst je na kraju postigao hat-trick i jedini je nogometaš koji je do sada to uradio u nekom finalu SP-a.

Najbolje

Ovo je bilo prvo svjetsko prvenstvo koje je prenošeno satelitskim signalom. Prvi put su korišteni i reflektori.

Eusebio je postigao devet golova, uključujući i hat-trick, te doveo svoju državu do polufinala po prvi put ikada.

Trofej namijenjen pobjedniku bio je ukraden tokom izložbe četiri mjeseca prije turnira, a pronašao ga je pas Pickles nakon što je bačen u bašti.

Najgore

Afričke reprezentacije su bojkotirale turnir nakon što nisu dobili garancije da će biti u glavnom dijelu turnira.

Dvostruki i aktuelni prvak Brazil nije uspio proći dalje od grupne faze jer je Pele bio povrijeđen u jednom od mečeva tog dijela takmičenja.

Italija je također eliminirana u ranoj fazi nakon dva poraza, uključujući onaj od Sjeverne Koreje.

Izvor: Al Jazeera