Lobiranje, sukobi i prevlast Brazila na Svjetskom prvenstvu 1962.

Činilo se da je Argentina favorit za zemlju domaćina, ali Čile je lobirao kod zemalja članica FIFA-e i na kraju dobio pravo da bude domaćin prvenstva.

U finalu, Brazil je rano primio gol, ali je na kraju ipak pronašao put do drugog uzastopnog naslova Svjetskog kupa (Allsport/Hulton)

Domaćin: Čile
Timova: 16
Format: Grupna faza, nokaut
Utakmica: 32
Golova: 89
Pobjednik: Brazil
Drugoplasirana: Čehoslovačka
Zlatna kopačka: Garrincha, Vava, Leonel Sanchez (Čile), Florian Albert (Mađarska), Valentin Ivanov (Sovjetski savez), Dražan Jerković (Jugoslavija)

Pozadina

Nakon odluke FIFA-e da mijenja kontinent domaćina svake četiri godine i prijetnje Južne Amerike da će bojkotovati turnir ako ponovno bude domaćin u Evropi, Svjetsko prvenstvo se nakon 12 godina vratilo na južnu hemisferu.

Činilo se da je Argentina favorit za domaćina, ali Čile je lobirao kod zemalja članica FIFA-e tokom raznih turnira i kongresa te je uspio dobiti podršku i na kraju dobiti pravo da bude zemlja domaćin Svjetskog prvenstva.

Predsjednik Čileanskog nogometnog saveza Carlos Dittborn rekao je “Budući da nemamo ništa, učinit ćemo sve”, i te su riječi postale neslužbeni slogan turnira. Te su riječi posebno odjekivale kada je zemlju 1960. godine pogodio najjači ikad zabilježeni zemljotres (magnitude 9,5).

Pripreme za turnir bile su ozbiljno ugrožene, a broj gradova domaćina smanjen je s osam na tri.

Kada je turnir konačno počeo, sva četiri južnoamerička velikana krenula su pobjedom. Velika evropska imena polako su upisivala svoje bodove nakon remija s malo golova i pobjeda. Gol-razlika je uvedena kao odlučujući faktor za kvalifikacije u nokaute, čime se ukidaju reprize u slučaju remija.

Akcija na terenu uključivala je okršaje i to ne samo u fudbalu. Najgora predstava bila je tokom utakmice grupne faze između Čilea i Italije kada su svi igrači razmijenili udarce nogom i šakom. Utakmica je nazvana “Bitka kod Santiaga”, a italijanski tim je ispratila policija.

Domaći tim je nadmašio očekivanja pobijedivši u dvije od tri utakmice u grupi, pobijedivši prvaka Evrope SSSR, i plasirao se u polufinale gdje su ih pobijedili branioci titule i favoriti Brazil.

U drugom polufinalu, Čehoslovačka je pobijedila Jugoslaviju pred malobrojnom publikom.

U finalu, Brazil je rano primio gol, ali je na kraju ipak pronašao put do drugog uzastopnog naslova Svjetskog kupa.

Garrincha je preuzeo odgovornost vođenja brazilskog napada nakon što se Pele povrijedio u utakmici grupe protiv Čehoslovačke.

Dobre strane

Nakon razornog zemljotresa 1960. godine, nacija domaćin je imala mnogo razloga za navijanje jer su uspjeli sastaviti turnir i završiti kao treći.

Nekoliko igrača podijelilo je “zlatnu kopačku”.

Loše strane

Nakon što je osvijetlio Svjetsko prvenstvo 1958, Pele je bio naširoko smatran najboljim igračem svijeta i bio je u centru pažnje četiri godine kasnije. Međutim, povreda u grupnoj fazi ga je spriječila da učestvuje u nastavku turnira.

Uvođenje gol-razlike kao odlučujućeg faktora u kvalifikacijama za četvrtfinale donijelo je defanzivnu taktiku i igre sa niskim rezultatom. Prosječan broj postignutih golova po turniru pao je na 2,78 što je najniži broj do tada.

Tuče su upropastile igre i upotreba policije za zaštitu igrača postala je neophodna.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada