Raspored

Svjetskog prvenstva

Duraković: Svjetsko prvenstvo u Kataru od izuzetnog značaja za cijeli svijet

Sportisti, i to vrhunski sportisti, od antičkih vremena do danas najbolji su ambasadori mira i promotori kozmopolitizma, podsjetio je akademik Esad Duraković.

Akademik Esad Duraković ukazuje na širi kontekst ovog globalnog sportskog događaja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Akademik Esad Duraković, ugledni bosanskohercegovački univerzitetski profesor, filolog, arabista, dobitnik prestižne međunarodne nagrade “Šejh Hamed” za prevodilaštvo, smatra da je FIFA Svjetsko prvenstvo Katar 2022. koje će se od 20. novembra do 18. decembra po prvi put održati u jednoj arapskoj zemlji – od izuzetnog značaja za cijeli svijet.

Dok Svjetska fudbalska federacija (FIFA) očekuje najbolji Mundijal ikada, a iz svijeta stižu brojne pohvale zvaničnoj Dohi za učinjeno od dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2010. do danas, akademik Duraković ukazuje na širi kontekst ovog globalnog sportskog događaja, saopćeno je iz Ambasade Katara u Sarajevu.

“Sportisti, i to vrhunski sportisti, od antičkih vremena do danas najbolji su ambasadori mira i promotori kozmopolitizma. Zato mislim da i ovaj veliki, svjetski sportski događaj, koji će biti održan u prijateljskoj Državi Katar, od izuzetnog značaja za naš svijet u smislu promocije kozmopolitizma, viteškog nadmetanja, plemenitosti općenito itd”, kazao je Duraković.

Uputio je poruku Državi Katar, njenom narodu, ali i cjelokupnoj sportskoj javnosti u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

“Koristim priliku da od sveg srca, sa velikim zadovoljstvom, dakle, čestitam Državi Katar, prijateljskoj Državi Katar – moram to naglasiti – koja će biti domaćin ovoga prvenstva, ovih igara, sa željom da sve protekne u najboljem redu, i u uvjerenju da će prijateljska Država Katar dati i ovim događajem izuzetna doprinos afirmaciji humanosti, kozmopolitizma, kao vrhunskih vrijednosti našega svijeta“, poručio je akademik Duraković.

‘Svijet će biti svjedok velikog događaja’

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra ove godine.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino i generalna sekretarka Fatma Samoura uputili su pismo fudbalskim reprezentacijama koje se pripremaju za Svjetsko prvenstvo u Kataru s molbom da se fokusiraju na utakmice i izbjegavaju držanje lekcija o moralu. U pismu upućenom fudbalskim savezima čelnici FIFA-e pozivaju da se fudbal “pusti u centar pozornice”.

“Molimo vas da se sada fokusiramo na fudbal”, napisali su Infantino i Samoura, tražeći od 32 fudbalska saveza da “ne dozvole da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji”.

Svjetska nogometna federacija je ranije istakla da je Katar spreman učiniti sve što je u njegovoj moći da Svjetsko prvenstvo bude održano na najbolji mogući način. Stoga vjeruju da će “svijet biti svjedok velikog događaja”.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Izvor: Agencije