Navijači kluba hrvatske dijaspore zbog ustaških pozdrava idu na edukaciju

Hrvatski iseljenički klub u Australiji, Sydney United kažnjen je zbog navijačkog skandiranja ustaških pozdrava s 15.000 dolara koji će se iskoristiti za edukaciju o suzbijanju diskriminacije.

Australski nogometni savez novac uplaćen od kazne iskoristit će za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u društvu (YouTube)

Klub hrvatske dijaspore u Australiji, Sydney United kažnjen je s 15.000 dolara nakon što su njegovi navijači u nedavnom finalu kupa uzvikivali ustaške pokliče i pozdravljali nacističkim pozdravom. Navijači su skandirali “Za dom – spremni”, neki od njih i s podignutim desnicama, piše portal Novosti.

Činili su to i za vrijeme ceremonije “Welcome to the land” koja se održava kako bi se ukazalo na činjenicu da je zemlja na kojoj je izgrađen stadion izvorno pripadala Aboridžinima. Osmero ih je izbačeno sa stadiona, a dvojici je doživotno zabranjena prisutnost na tribinama.

Australski savez procijenio je da je ponašanje Unitedovih navijača bilo posebno uvredljivo, a u slučaju ponavljanja sličnih incidenata klubu prijeti i izbacivanje iz takmičenja pod ingerencijom Saveza.

Novosti pišu da bi Australski savez klub mogao ubuduće kažnjavati i oduzimanjem bodova ili zabranom igranja kupa na tri godine, ako se United ne bude pridržavao pet uslova koji se uglavnom tiču organizacije edukacijskog antirasističkog programa u i oko kluba.

Volonterski rad sa Aboridžinima

Savez od kluba traži predano sudjelovanje u edukativnim programima protiv rasizma, kontinuirani volonterski rad s Aboridžinima, kao autohtonim narodom u Australiji, te sa židovskim zajednicama, kao i provedbu kulturnih inicijativa unutar kluba i kodeksa ponašanja navijača.

Australski nogometni savez novac uplaćen od kazne iskoristit će za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u australskom društvu.

Na skandiranje ustaškog pozdrava reagovali su i australski mediji prepričavajući da je jedna strana tribine više puta uzvikivala “Za dom”, a druga “Spremni” nakon čega su sudionici incidenta međusobno aplaudirali. Na društvenim mrežama se također ističe da su mahali različitim “fašističkim” zastavama, među kojima su bile i ustaške, pišu Novosti.

United je klub hrvatskih iseljenika, osnovan još 1957. godine, tada pod imenom Sydney Croatia, ali kasnije je promijenio ime, jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima sportskih klubova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada