Raspored

Svjetskog prvenstva

UEFA kaznila BiH i Hrvatsku zbog navijačkih nereda

Nogometni/Fudbalski savez BiH će zbog navijačkih nereda u Rumuniji platiti od 10.000 eura, dok će Hrvatski nogometni savez zbog nereda u Austriji platiti više od 43.000 eura kazne.

epa10208271 Romania's Andrei Ratiu (C) celebrates after scoring the 3-1 lead during the UEFA Nations League soccer match between Romania and Bosnia and Herzegovina in Bucharest, Romania, 26 September 2022. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT (EPA)

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo Evropske nogometne asocijacije (UEFA) izreklo je kazne nacionalnim savezima zbog prekršaja viđenih na utakmicama Lige nacija između Rumunije i Bosne i Hercegovine te između Austrije i Hrvatske.

Utakmica Rumunija – Bosna i Hercegovina igrana je 26. septembra, a nadležno tijelo UEFA-e izreklo je kazne zbog nedoličnog ponašanja navijača koji su bacali predmete, palili vatromet, slali provokativne i uvredljive poruke te nanijeli materijalnu štetu na tribinama.

UEFA je kaznila Nogometni savez Rumunije sa 30.000 eura i naredila djelimično zatvaranje tribina za najmanje 2.000 mjesta tokom sljedeće domaće utakmice UEFA takmičenja.

Djelomično zatvaranje stadiona se suspendira na uslovni period od dvije godine, počevši od dana donošenja odluke.

Nogometnom/Fudbalskom savezu (N/FS) Bosne i Hercegovine također je naređeno djelomično zatvaranje tribina najmanje 2.000 mjesta na narednom domaćem UEFA meču, ali je i u tom slučaju izrečena uslovna kazna u trajanju od dvije godine.

N/FS BiH da namiri štetu FS Rumunije

Zbog rasističkog ponašanja navijača, bacanja predmeta i nanošenja štete na stadionu, UEFA je kaznila N/FS BiH sa 10.000 eura i zabranila prodaju ulaznica gostujućim navijačima za narednu utakmicu UEFA takmičenja.

N/FS BiH naloženo je da u roku od 30 dana kontaktira Nogometni savez Rumunije radi namirenja štete koju su prouzrokovali bh. navijači, koji su polomili 39 stolica.

Utakmica Lige nacija Austrija – Hrvatska igrana je 25. septembra i na njoj su zabilježeni navijački neredi i rasističke uvrede, zbog kojih je UEFA izrekla kazne.

Hrvatski nogometni savez (HNS) kažnjen je sa 20.000 eura i djelomičnim zatvaranje stadiona tokom sljedeće domaće utakmice UEFA takmičenja.

Zatvoreni sektor tribina mora imati najmanje 2.000 sjedećih mjesta.

HNS-u je zbog navijačkog bacanja predmeta na teren izrečena i novčana kazna u iznosu od 20.625 eura.

Zbog vatrometa na tribinama, HNS će platiti dodatnu kaznu u iznosu od 2.500 eura.

Izvor: Agencije