FIFA: Ne dopustite da nogomet bude uvučen u ideološku i političku borbu

Međunarodna nogometna asocijacija u pismu poslanom svim savezima čije reprezentacije učestvuju na Svjetskom prvenstvu u Kataru traži od učesnika najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja da se koncentriraju na nogomet.

Molimo vas, idemo se koncentrirati na nogomet, poručili su iz FIFA-e (EPA)

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) u pismu poslanom svim savezima čije reprezentacije učestvuju na Svjetskom prvenstvu u Kataru traži od učesnika najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja da se koncentriraju na nogomet i ne dopuste da sport bude uvučen u ideološke ili političke borbe.

“Molimo vas, idemo se koncentrirati na nogomet. Znamo da nogomet ne egzistira u vakuumu i svjesni smo mnogih izazova i poteškoća političke prirode, koji postoje širom svijeta. No, molimo vas da ne dopustite da nogomet bude uvučen u svaku ideološku i političku borbu koja postoji”, piše u pismu koje su zajednički potpisali predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i generalna tajnica Fatma Samoura, prenosi Hina.

Iz FIFA-e nisu reagirali na Reutersov upit o vjerodostojnosti informacije koju je objavio Sky News, ali iz Australskog nogometnog saveza su potvrdili da su primili pismo od krovne nogometne organizacije, ne ulazeći u njegov sadržaj.

Pismo je reakcija na brojne proteste koji su se posljednjih sedmica mogli čuti i vidjeti u mnogim državama čije će reprezentacije igrati u Kataru, a odnose se na teme poput prava pripadnika LGBTIQ zajednice u ovoj arapskoj državi ili odnosa prema stranim radnicima, od kojih su mnogi učestvovali u izgranji infrastrukture potrebne za održavanje SP-a, koje će prvi put u historiji biti održano na području Bliskog istoka.

‘Dopustimo nogometu da bude u centru pažnje’

Iz Australije su prošle sedmice došle kritike na račun katarskog odnosa prema ljudskim pravima i istospolnim vezama.

Danski nogometni savez je najavio da će njihovi reprezentativci na SP doputovati bez bliskih članova porodice, u znak protesta protiv način ana koji se Katarani odnose prema ljudskim pravima.

Organizatori SP-a su izrazili dobrodošlicu svima u njihovu zemlju, bez obzira na porijeklo i seksualnu orijentaciju, ali su i upozorili na neprimjerenost iskazivanja ljubavnih osjećaja u javnom prostoru.

Katar je priznao da u njihovom radnom zakonodavstvu postoje određeni propusti, ali uz dodatak da im je organizacija SP-a pomogla u postizanju napretka po pitanju prava radnika.

“U FIFA-i nastojimo poštovati sva mišljenja i stavove, bez davanja moralnih lekcija ostatku svijeta. Jedna od najvećih snaga svijeta leži u njegovoj velikoj raznolikosti, a ako uključivanje ima neko značenje, onda je to poštovanje prema različitostima. Nijedan čovjek, nijedna kultura, nijedna nacija nije ‘bolja’ od druge. Taj princip je temelj međusobnog poštovanja i društva bez diskriminacije. To je, također, jedna od temeljnih vrijednosti nogometa. Stoga, sjetimo se toga i dopustimo nogometu da bude u centru pažnje”, piše u FIFA-inom pismu, prema izještaju Sky Newsa.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada