Raspored

Svjetskog prvenstva

Brooklyn kaznio Irvinga jer se nije izvinio Židovima

Istupom u kojem se nije direktno izvinio zbog promoviranja antisemitskog filma su ostali razočarani u vodstvu NBA lige, ali i u klubu koji je Irvingu izrekao kaznu neigranja od najmanje pet utakmica.

'Nisam nikoga želio povrijediti, nisam ja taj koji je napravio dokumentarac', branio se Kyrie Irving (Reuters)

Zvijezda Brooklyn Netsa Kyrie Irving morat će propustiti najmanje pet utakmica, nakon što ga je vodstvo kluba kaznilo zbog toga što je putem društvenih mreža promovirao film antisemitskog sadržaja, a za to se nije direktno izvinio, javlja Hina.

U međuvremenu su i Irving i Netsi donirali po 500.000 američkih dolara organizacijama i inicijativama koje se bore protiv mržnje i netolerancije u društvu, ali košarkaš nije direktno priznao svoju grešku u procjeni sadržaja kojeg je promovirao.

“Nisam nikoga želio povrijediti, Nisam ja taj koji je napravio dokumentarac”, branio se Irving. “Rekao sam što osjećam. Poštujem i prihvaćam sve pripadnike društva. To je moja pozicija… Ne mogu biti antisemitski nastrojen, ako znam otkuda potječem”.

‘Duboko uznemirujući propust’

No, takvim njegovim istupom su ostali razočarani u vodstvu NBA lige, ali i u klubu koji mu je izrekao kaznu neigranja od najmanje pet utakmica.

“Tokom posljednjih nekoliko dana pokušali smo u više navrata pomoći Kyrieju Irvingu da shvati štetu i opasnost onoga što je izrekao i poduzeo, što je počelo promoviranjem filma koji sadrži duboko uznemirujuću antisemitske poruke mržnje”, navodi klub Brooklyn Nets.

“Danas smo osjetili zabrinutost, kad je Kyrie propustio javno i nedosmisleno reći da ne podržava i ne dijeli antisemitske stavove te priznati postojanje određenih dijelova u filmu koji propagiraju mržnju. To nije bilo prvi put da je dobio i propustio priliku pojasniti svoju poziciju. Takav propust je duboko uznemirujući, protivi se vrijednostima koje poštujemo kao organizacija i suprotno je ponašanju ekipe. Prema tome, smatramo da ga se u ovom trenutku ne može povezivati s Brooklyn Netsima”.

Izvor: Agencije