Zbog promoviranja antisemitskog filma Irving će donirati pola miliona dolara

Košarkaš Kyrie Irving je podijelio poster antisemitskog filma na društvenim mrežama, te je pozivao na kupovinu ili iznajmljivanje filma putem Amazona.

'Ne vjerujem da je bilo što što je rečeno u filmu istina ili da odražava moj moral i načela', priznao je Irving (EPA)

Američka košarkaška zvijezda Kyrie Irving priznao je da je promoviranje filma s antisemitskim sadržajem na njegovim profilima na društvenim mrežama imalo negativan utjecaj na židovsku zajednicu, obećavši pritom da će donirati 500.000 dolara organizacijama koje rade na iskorjenjivanju mržnje i netolerancije, javlja AFP.

Njegov klub Brooklyn Nets preuzeo je istu financijsku obavezu, zajednički su objavili igrač, klub i Anti-Defamation League (ADL).

Ova nevladina organizacija, čiji je cilj podrška Židovima u borbi protiv svih oblika antisemitizma, oštro je osudila objavljivanje postera filma Hebrews to Negroes: Wake Up Black America na Irvingovom Twitter i Instagram profilu te njegovo dijeljenje poveznice na Amazonu za iznajmljivanje ili kupovinu filma.

Film iz 2018. godine režirao je Ronald Dalton Jr, a radi se o dokumentarcu koji je adaptacija istoimene knjige iz 2015. godine u kojoj, između ostalog, piše da su „mnogi poznati visokorangirani Židovi priznali da su štovali Sotonu ili Lucifera“.

Preuzeo odgovornost

„Svjestan sam negativnog utjecaja moje poruke na židovsku zajednicu i preuzimam odgovornost za to“, priznao je Irving. „Ne vjerujem da je bilo što što je rečeno u filmu istina ili da odražava moj moral i načela“.

„Nisam namjeravao nauditi nijednoj grupi, rasi ili vjeri, samo želim biti svjetionik istine i svjetla“, dodao je igrač, koji je isprva branio svoje pravo na objavu poveznice tokom burne press konferencije u subotu, da bi je dan kasnije konačno i povukao.

„Etiketa antisemita koja mi je prilijepljena nije opravdana i ne odražava stvarnost ili istinu u kojoj živim svaki dan. Prihvaćam sve pozadine i sve religije, želim učiti od njih“, rekao je tada Irving u svoju odbranu.

Prethodno je vlasnik Netsa, Joe Tsai osudio njegove objave, rekavši da je „razočaran što Kyrie izgleda podržava film temeljen na knjizi punoj antisemitskih dezinformacija“.

U kritikama su mu se pridružile i bivše zvijezde, pa ga je tako Shaquille O'Neal nazvao „idiotom“, a Charles Barkley je protestirao što ga NBA nije suspendirala.

Izvor: Agencije