Devet od 11 saudijskih startera igra za isti klub. Ko je Al Hilal?

Klub sa sjedištem u Rijadu najuspješniji je nogometni tim u kraljevstvu.

Od 11 igrača koji su u utorak igrali protiv Argentine, devet ih je bilo iz saudijskog prvaka Al Hilala (Reuters)

Piše: Hamza Muhamed

Doha, Katar – Dok je spiker jedno za drugim izgovarao imena saudijskih igrača – uz glasno navijanje unutar stadiona Lusail – pojavio se poseban obrazac.

Od 11 igrača koji su bili startni igrači u utorak u utakmici protiv Argentine, devet ih je bilo iz saudijskog prvaka Al Hilala – što je rijetka pojava za moderno nogometno Svjetsko prvenstvo.

Štaviše, dvije od pet zamjena koje su za Zelene sokolove izašle na teren također igraju za isti klub.

I ono što je ključno, Saleh al-Shehri i Salem al-Dawsari – strijelci oba gola Saudijske Arabije u historijskom iznenađenju protiv Argentine koju je vodio Lionel Messi – također su igrači Al Hilala.

Saudijski reprezentativci Salem al-Dawsari (desno) i Mohamed Kanno igraju za Al Hilal (Al Jazeera)

Ko je Al Hilal?

Osnovan 1957, Al Hilal sa sjedištem u Rijadu najuspješniji je tim u kraljevstvu – i u Aziji – koji privlači velika imena iz zemlje i inostranstva.

U junu je tim pod nadimkom Plavi valovi 18. put postao prvakom Saudijske Pro lige.

U njihovom sastavu bio je nigerijski internacionalac i bivši napadač Watforda i Manchester Uniteda Odion Ighalo, koji je postigao dva odlučujuća pogotka u posljednjoj utakmici sezone koji su im pomogli u osvajanju naslova.

Otkako je prva saudijska liga osnovana 1976, Al Hilal je među samo četiri ekipe koje su se takmičile u svakoj sezoni.

Također su osvojili Kup prestolonasljednika, najstarije domaće nogometno natjecanje u kraljevstvu, rekordnih 13 puta.

A prošle godine je Al Hilal postao prvi klub koji je osvojio četiri naslova Lige prvaka Azijske nogometne konfederacije (AFC). Također su dvaput osvojili Azijski kup pobjednika kupova i Azijski superkup.

Saudijski navijači na tribinama stadiona Lusail slave pobjedu (Al Jazeera)

Je li uspjeh Al Hilala dobar za Zelene sokolove?

U međunarodnom nogometu, igrači, zauzeti klupskim obavezama, jedva da imaju vremena trenirati sa svojim kolegama iz reprezentacije i razviti blisko razumijevanje međusobnog kretanja na terenu.

Ususret Svjetskom prvenstvu, prvom koje se igra u ovo doba godine, mnogi su se igrači pridružili svojim nacionalnim timovima samo nekoliko dana prije početka globalnog turnira od 32 ekipe 18. novembra.

Selektori koji su se mjesecima pripremali imali su malo vremena da stave konačni pečat na svoje timove ili da adekvatno procijene svoje igrače.

Ali za Saudijce je to bila druga priča.

Jedanaest igrača koji su kročili na teren protiv Argentine svakodnevno treniraju jedni s drugima. I u prilično zanimljivom preokretu, sve ove nogometaše u Al Hilalu trenira Argentinac: Ramon Diaz, iskusni trener koji je vodio nekoliko timova u svojoj domovini, kao i reprezentaciju Paragvaja.

Selektor Saudijske Arabije Herve Renard (Al Jazeera)

Motivacijski trener

Osim što ima gotovo svih svojih početnih 11 iz jednog tima, saudijska reprezentacija ima trenera koji se proslavio pretvarajući timove ‘autsajdere’ u ubice divova.

Francuz Herve Renard (54) izbio je na međunarodnu scenu 2012. kada je prvi put odveo Zambiju do naslova Afričkog kupa nacija, pobijedivši u finalu tim Obale Slonovače koja je uključivala legende engleske Premier lige poput Didiera Drogbe i braću Yayu i Koloa Toure.

Renard, snažan motivator, zatim se zaputio u Obalu Slonovače gdje ih je odveo do kontinentalnog trofeja prije nego što je postavio kamp u Rabatu. Zatim je odveo Maroko na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, prvi put u 20 godina da su se Sjevernoafrikanci kvalificirali za prvenstvo.

Sa grupom igrača koji su tako dugo zajedno trenirali i trenerom koji je savladao umijeće nadmašivanja očekivanja, Zeleni sokolovi se mogu nadati da će moći dosegnuti nove visine.

Izvor: Al Jazeera