Italijanska vlada izdvaja 400 miliona eura za Igre u Milanu

Otvaranje Igara održat će se na stadionu San Siro u Milanu 6. februara, a završni događaj u rimskoj areni u Veroni 22. februara 2026.

Zimske olimpijske igre 2026. će po prvi put u historiji ugostiti dva grada (Reuters)

Nova italijanska vlada s premijerkom Giorgiom Meloni na čelu izdvojila je 400 miliona eura za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Cortini d'Ampezzo, javlja austrijska novinska agencija APA.

Prijedlog državnog budžeta za buduće razdoblje, koji su ministri već potvrdili, predviđa da će se za infrastrukturu Igara 2024. godine izdvojiti 120 miliona eura, godinu kasnije 140, a 2026. godine 140 miliona eura.

Ukupni početni budžet Igara, koje će biti održane od 6. do 22. februara 2026. godine, bio je 1,4 milijarde eura. Poznati su i neki detalji. Otvaranje Igara održat će se na stadionu San Siro u Milanu, a završni događaj u rimskoj areni u Veroni.

Neka takmičenja možda i u Austriji

Milano će biti domaćin olimpijskih takmičenja za medalje u dvoranskim sportovima – hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i brzom klizanju. Planinska područja oko Cortine ugostit će sva takmičenja u skijanju i bordanju, a u Cortini će se održati i takmičenje u curlingu. Skijaško trčanje i skokovi održat će se u dolini Fiemma.

Ostaje otvoreno pitanje organizacije takmičenja u sanjkanju i bobu. Prvobitni plan je predviđao takmičenje u Cortini, ali u posljednje vrijeme postoji prijedlog da se taj dio preseli u austrijski Innsbruck, na olimpijski poligon u Iglsu, jer staza u Cortini treba skupu obnovu.

Slabija strana organizacije Igara je 400 kilometara udaljenosti između Milana i planinskih terena. Neki također zamjeraju da će se alpski skijaši i skijašice takmičiti na dva odvojena terena, jer su muške utrke na rasporedu u Valtellini, što će otežati pristup navijačima i novinarima, a uz logističke probleme, dva terena znače i veće troškove, prenosi Fena.

Izvor: Agencije