Zabrana alkohola na stadionima u Kataru: Stranci negoduju, lokalno stanovništvo zadovoljno

Alkohol će se moći kupiti na određenim lokacijama tokom Svjetskog prvenstva, ali ne i na stadionima.

Neki navijači koji dolaze u Katar bili su svjesni mogućnosti zabrane, no oni koji su doputovali u većim grupama tek su čuli tu informaciju (Al Jazeera)

Informacija da je Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) potvrdila da na stadionima na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru neće biti dozvoljena prodaja alkohola izazvala je negodovanje inostranih navijača, ali i odobravanje lokalnog stanovništva.

Neki navijači koji dolaze u Katar bili su svjesni te mogućnosti, no oni koji su doputovali u većim grupama tek su čuli tu informaciju i nisu bili sretni zbog toga.

“Veoma sam razočaran jer za nas fudbal i pivo idu jedno uz drugo. Znam da je to lokalna kultura i poštujem sve kulture, ali veliki broj navijača ne može niti zamisliti odlazak na utakmicu na kojoj ne može popiti pivo, rekao je Steve de la Cruz, navijač iz Meksika.

Federico Farrat, organizator putovanja grupe navijača Portugala, rekao je da su FIFA i Katar kasno objavili odluku o prodaji alkohola.

„Čim je Katar dobio pravo organizacije SP-a, trebali su reći šta će biti dozvoljeno, a šta zabranjeno. Navijači neće biti zadovoljni. Čekalo se do posljednje minute, da svi kupe ulaznice i rezervišu hotele. Da li su se plašili da navijači ne bi došli da su znali da je alkohol zabranjen“, upitao je Farrat.

‘Prioritet na islamskim vrijedostima’

No, lokalno stanovništvo je zadovoljno.

„Sretan sam što čujem tu vijest“, rekao je Abdullah, državljanin Katara iz Egipta.

„Nije da se alkohol na prodaje u Kataru. Ljudi trebaju poštovati muslimansku kulturu“, dodao je.

Alexi O Brien, reporterka Al Jazeere iz glavne navijačke zone u centru Dohe rekao je da su neki navijači, naročito oni koji su kupili karte da dođu u Katar, „zaista razočarani“ što neće moći kupovati alkoholna pića na stadinima.

„No, pričala sam sa lokalnim stanovništvom ovdje i sretni su što je Katar zadržao religiozne stavove. Njihov je prioritet na islamskoj kulturi i vrijednostima“, dodala je.

Prodaja alkohola bit će dozvoljena na određenim lokacijama u Kataru.

Izvor: Al Jazeera