Vršajević: Gol u Brazilu mi je najsvjetliji trenutak karijere

Srbija ima odlične pojedince ali i kompaktan su tim, mogu biti iznenađenje Mundijala i napraviti dobar rezultat u Kataru, kaže bivši bh. reprezentativac Avdija Vršajević.

Presretan sam što sam bio dio generacije koja je ostvarila tako veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, priznaje Vršajević (EPA)

Avdija Vršajević (36), bivši je fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Bio je dio selekcije Zmajeva koja je nastupala na prvom velikom takmičenju, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Jedan je od četvorice strijelaca za nacionalni tim na smotri najboljih selekcija svijeta. Vedad Ibišević pogodio je protiv Argentine u porazu (1:2), a Edin Džeko, Miralem Pjanić i Vršajević bili strijelci u pobjedi protiv Irana (3:1). Bosna i Hercegovina je nesretno poražena od Nigerije (0:1), pri čemu je Zmajevima poništen čist pogodak Džeke, što je reprezentaciju koštalo prolaska u osminu finala.

Razgovarali smo sa njim oko predstojećeg Svjetskog prvenstva u Kataru, šta misli o selekcijama iz regiona – Srbiji i Hrvatskoj, o perspektivi selekcije Bosne i Hercegovine, te o njegovim planovima kada je klupski fudbal u pitanju.

  • Bili ste dio reprezentacije Bosne i Hercegovine na prvom velikom takmičenju u njenoj historiji, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Jedan ste od četvorice igrača koji su postigli golove za Zmajeve na smotri najboljih selekcija svijeta. Šta je za Vas predstavljalo igranje za reprezentaciju, posebno na Svjetskom prvenstvu?

– Bio sam član reprezentacije koja je 2014. bila na velikom takmičenju. Prvi put u našoj historiji smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Još veća čar u svemu je bila što se igralo u Brazilu. Presretan sam što sam bio dio te generacije koja je ostvarila tako veliki uspjeh za našu državu. Naravno, posebno me raduje što sam bio jedan od četvorice igrača koji su postizali golove na Svjetskom prvenstvu. Uvijek se rado sjetim tog trenutka koji je zasigurno najveći u mojoj igračkoj karijeri. Drago mi je da sam zapisan u historiju reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo uskoro otići na veliko takmičenje. Naša država zaslužuje to.

  • Slijedi Svjetsko prvenstvo u Kataru, prvi Mundijal u nekoj arapskoj zemlji. Kakva su očekivanja?  

– Za razliku od ostalih svjetskih prvenstava, ovo koje nam predstoji se igra u kasnu jesen. Katar će sigurno biti zanimljiv, biće lijepo pratiti prvenstvo. Ljudi su se zaželjeli fudbala. Siguran sam da će biti odlično svjetsko prvenstvo jer su sve ekipe spremne. Sezone su završile, nije se puno ni pripremalo. Igrači su došli spremni. Vjerujem da će biti zanimljivo i neizvjesno. Biće ugodno pratiti mečeve. Radujem se stvarno tome.

  • Koliko mogu reprezentacije Srbije i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu?

– Od svih reprezentacija najviše šanse da nešto naprave, da budu pozitivno iznenađenje, je Srbija. Pratio sam ih i kroz kvalifikacije i mogu reći da imaju zaista dobro reprezentaciju, kvalitetnu. O Hrvatskoj da ne pričam posebno, godinama su u samom vrhu. I oni su uvijek nezgodni za  protivnike. Iako imaju odličan tim, izdvojio bih ovaj put Srbiju da može napraviti iznenađenje. Imaju zaista dobre pojedince, ali i dobar su tim, kompaktan. Kod njih, istina, ima uvijek nekih drugih problema mimo fudbala, ali mislim da mogu napraviti dobar posao na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

  • Kakva je perspektiva bosanskohercegovačke reprezentacije?

– Naša reprezentacija je imala nekih problema. Sad su napravili dobar rezultat u Ligi nacija i prešli iz grupe B u grupu A. To mi je drago. Naravno da ima prostora za napredak. Vidim da je dosta mladih kvalitetnih igrača. Nadam se da ćemo u budućnosti imati ponovo jaku reprezentaciju. Treba vremena da se to sve uspostavi, da se igrači uigraju. Dosta je mladih momaka, jedna se generacija gotovo čitava smijenila. Mislim da momci što dolaze mogu napraviti dobar rezultat i odvesti nas na neko veliko takmičenje. Pratim svaku utakmicu reprezentacije sa zadovoljstvom i navijam.

  • Nakon igranja u Češkoj, Hrvatskoj i Turskoj, vratili ste se u Bosnu i Hercegovinu te potpisali za FK Sarajevo. Zbog povrede ste van terena određeno vrijeme. Kako ide oporavak? Kakva su očekivanja u Sarajevu?

– Igrao sam dugo vani. Posljednjih deset godina bio sam Hrvatskoj – u Hajduku tri i u Turskoj sedam godina. Sad sam ponovo u Bosni i Hercegovini. Trebao sam vani igrati, imao dobre ponude, ali sam zbog nekih porodičnih problema odlučio sa suprugom i sinom da se vratimo i ovdje nastavimo život. Kaže se: svuda pođi, kući dođi. Mi smo se vratili u svoju domovinu.

Drago mi je da ću moći prenijeti znanje i iskustva koja sam stekao igrajući vani na mlađe igrače ovdje. Drago mi je što sam potpisao za Sarajevo. To je jedan od naših najvećih klubova. Odigrao sam tri utakmice. Nažalost, poslije trećeg meča, došla je povreda. Nakon 20 godina prvi put nisam odradio pripreme i mislim da je to uticalo. Nisam imao dovoljno vremena za pripreme zbog tih problema. Ali, Bože moj, tako se desilo, ne treba gledati unazad.

Bilo je nekih poteškoća i sada u Sarajevu, imali smo lošiji period rezultatski. Ali, Sarajevo zaista ima kvalitetnu ekipu i, ako Bog da, kad odradimo pripreme nadam se da ćemo biti u samom vrhu Premijer lige BiH. Smatram da Sarajevo ima kvalitetnu ekipu i da će pokazati svoj kvalitet i imati dobre rezultate u narednom periodu.

Izvor: Al Jazeera