Novinari o Mundijalu: Očekuje nas spektakl i puno dobrog nogometa

O najpopularnijoj globalnoj sportskoj priredbi, koja uskoro počinje u Kataru, govore i bosanskohercegovački urednici i novinari.

Ostala su još četiri dana po početka fudbalskog spektakla u Kataru (EPA)

Poslije skoro 12 godina čekanja jedan veliki san blizu je svojeg ostvarenja. Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022. počinje za četiri dana i trajat će od 20. novembra do 18. decembra, odnosno Nacionalnog dana Države Katar kada će na stadionu Lusail biti odigrano veliko finale i kada ćemo saznati ime svjetskog nogometnog prvaka.

Dok navijači i reprezentacije država učesnica pristižu u prvu arapsku državu domaćina jednog Mundijala, o Svjetskom prvenstvu u Kataru – za koje FIFA vjeruje da će biti najuspješnije ikada – mnogo se ovih dana govori i u Bosni i Hercegovini.

Osim uglednih bosanskohercegovačkih sportaša, poput Edina Džeke, Lane Pudar, Amela Tuke, jednog bivšeg i aktuelnog bh. selektora – Mehmeda Baždarevića i Ivayla Peteva, bivših katarskih selektora Džemaludina Mušovića i Džemala Haždiabdića, poznatog trenera Amara Osima i bivšeg kapitena „Zmajeva“ Vlatka Glavaša, o najpopularnijoj globalnoj sportskoj priredbi u Kataru govore i bosanskohercegovački urednici, novinari, intelektualci, kulturni radnici…, šaljući snažnu poruku prijateljstva i saradnje Državi Katar, ali i cijelom sportskom svijetu.

Rondić: Katar to može, Katar to zna

Adnan Rondić, ugledni bosanskohercegovački novinar, prezenter i reporter sa višedecenijskim iskustvom, već 11 godina je angažiran na katarskoj mreži Al Jazeera. Smatra da je događaj kojem ćemo uskoro svjedočiti u Kataru, zapravo, samo jedan logičan iskorak svega onog što Katar već decenijama radi.

„Na brojnim poljima Katar je lider u tom dijelu svijeta. Katar je lider na svjetskoj razini kad je riječ o obrazovanju, nauci, kulturi, umjetnosti, pa i na polju medija. Ne govorim iz perspektive nekoga ko radi za Al Jazeeru, katarsku televiziju, ali, naravno, mogu i u tom kontekstu da govorim; jednostavno je riječ o događaju koji pokazuje kontinuitet“, ističe Rondić.

„Riječ je o događaju koji šalje poruku da Katar to može, da Katar to zna. Svjedočimo, u posljednje vrijeme pogotovo, različitim oštricama, sa različitih strana koje su uperene prema Kataru. Ali, sve ono čemu svjedočimo zapravo ide u prilog tvrdnji da Katar to tupi na jedan način da šalje najbolju moguću poruku. Katar šalje poruku globalnih razmjera, Katar šalje poruku da smo, zapravo, svi jedno i da su u Katar svi dobrodošli“.

Hambo: Mundijal će donijeti mnogo dobrog nogometa

Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix, ističe da Svjetsko prvenstvo u Kataru svi s nestrpljenjem iščekujemo.

„Više je razloga zašto je to tako, a jedan od njih je zato što je to prvenstvo koje se igra u jednom za nas neobičnom terminu. Prvi put se igra na nekom prijelazu iz jeseni u zimu, barem kada je Europa u pitanju. Igra se u jednoj državi, dakle u Kataru, koja je jako mnogo uložila sredstava, energije, da se ta priča do kraja iznese. Vjerujem da će biti jako zanimljivo. Stadioni su veoma blizu, navijačima će sve biti jako dostupno.

Jedna od možda ključnih stvari jeste što se prvenstvo u Kataru igra u periodu kada su nogometaši u formi. Nije to kao nekada na kraju sezone, kada su svi umorni, kada su onako premoreni i jedva čekaju ljeto da se odmore. Sada su svi full u formi“, analizira Hambo.

Vjeruje da će prvenstvo pred nama donijeti mnogo dobrog nogometa, ali ne samo to…

„Donijet će, između ostalog, neke dobre priče i promocije Katara, zbližavanje ljudi itd. Meni kao novinaru, kao Bosancu i Hercegovcu je, naravno, žao što Bosna i Hercegovina neće tu učestvovati, ali mi ćemo se kao medijska kuća potruditi da maksimalno pokrijemo sve što možemo sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Da donesemo ne samo sportske, nego i neke druge priče iz te države. Tako da pozivam sve građane, sve gledaoce da prate Svjetsko prvenstvo u Kataru i vjerujem uživaju u najboljem nogometu“, rekao je Hambo.

Sokolović: Katar će ostati upisan zlatnim slovima u historiji

Njegov kolega, višedecenijski sportski novinar i urednik na portalu Radio Sarajevo, Almir Sokolović napominje da se već „osjeti nogometna groznica širom svijeta“.

„Kada vidite sve stadione na kojima će se igrati prvenstvo u Kataru i tu ljepotu, bit će vam jasno da ćemo imati priliku uživati u vrhunskim utakmicama tokom cijelog Mundijala. Nema dileme da će Država Katar položiti ispit i da ćemo gledati najbolje organizirano Svjetsko nogometno prvenstvo u historiji. Takmičenje će biti zanimljivo i iz razloga što se igra u zimskom periodu, u odnosu na ranije šampionate, pa nam i to donosi posebnu draž, ali i uzbuđenje kako će se igrači snaći u takvim uvjetima.

Ostaje žal što na Mundijalu ne igra Bosna i Hercegovina, a Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će posljednje za Lea Messija i iz tog razloga se nadam da će Argentina biti prvak. A Država Katar će ostati zlatnim slovima ispisana u nogometnoj historiji”, kaže Sokolović.

Tiro: Fascinantni stadioni

Urednik u balkanskom servisu Anadolu Agency i predstavnik Bosne i Hercegovine u UEFA žiriju za izbor najboljeg fudbalera u Evropi, Bakir Tiro uvjeren je da će Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru biti spektakularno iz više razloga.

„Prije svega s takmičarskog aspekta, jer nekoliko reprezentacija, fudbalskih velesila koje su i standardno među favoritima za osvajanje prestižnog trofeja, čini se, nikada nisu bile izjednačenije. Isto tako, Mundijal se prvi put igra u toku sezone, pa će većina igrača sigurno biti u top formi. Fudbaleri će biti i manje umorni nego na prethodnim svjetskim prvenstvima koja su se igrala na koncu sezona, što, takođe, može polučiti još dinamičnije i bolje mečeve“, smatra poznati bh. sportski novinar.

Zanimljivo će, veli, biti jer će se igrati na malom prostoru, što će i koncentracija navijača svih reprezentacija učesnika Svjetskog prvenstva biti gotovo na „istom mjestu“.

„To može biti problem sa sigurnosnog aspekta, ali ne sumnjam da će Katar uspjeti sve besprijekorno organizovati. Fascinantno je kakve je stadione i kompletnu infrastrukturu za Mundijal izgradio Katar te vjerujem da ćemo i zbog toga gledati jedan od najboljih planetarnih šampionata do sada”, uvjeren je Tiro.

Danko Delibašić: Gledajte Svjetsko prvenstvo na BHRT-u

Danko Delibašić, bivši košarkaš i sin Mirze Delibašića, najboljeg sportiste u historiji Bosne i Hercegovine, danas je voditelj na BHT1. Povodom početka Svjetskog prvenstva koje Bosanci i Hercegovci moći pratiti upravo na javnoj televiziji, Delibašić, uz ostalo, poručuje:

„Ne znam za vas, ali ja sam jako uzbuđen zbog nastupajućeg Svjetskog prvenstva u Kataru, koje, kako se kaže, treba biti jedno od najbolje organizovanih u historiji svjetskih prvenstava. Kada gledam Svjetsko prvenstvo u fudbalu ne posmatram to samo kao takmičenje koje čine reprezentativci i reprezentacije koje se bore za najbolji mogući plasman, već kao jednu životnu priču s obzirom da je fudbal tako važan“.

Sinanović: Favoriti Brazil i Argentina

Novinarski veteran, urednik portala Sportske i koordinator Asocijacije sportskih novinara Federacije BiH, Sinan Sinanović podsjeća da svako Svjetsko prvenstvo izvan Evrope ponudi nešto novo.

„Sama činjenica da se igra u periodu jesen/zima daje neku drugu dimenziju. Vjerujem da će biti najgledanije Svjetsko prvenstvo, jer dolazi nakon pandemije. Osim toga uvjeren sam da će Katar organizaciju Mundijala dovesti do savršenstva. Novo je i što gledatelji, koji su na licu mjesta, imaju priliku uživo pogledati više utakmica.

Što se sportskog aspekta tiče, vjerujem da će se voditi borba za primat između Evrope i ostatka svijeta. Favoriti su tradicionalno Brazil i Argentina, te Francuska, Engleska, Španija. Iz drugog plana šansu će tražiti Danska, Belgija, Nizozemska i Hrvatska”, zaključuje Sinanović.

Izvor: Agencije