Mediji: Đokoviću će biti omogućeno da igra u Australiji

Prema izvorima bliskim vlasti, na koje se pozivaju mediji, Đokoviću je poništena trogodišnja zabrana ulaska u Australiju te je dobio vizu za nastup na prvom Grand Slamu sezone.

Đokoviću je početkom godine zabranjen ulazak u zemlju jer je, necijepljen protiv korona virusa, predstavljao preveliki rizik za javno zdravlje u Australiji (Reuters)

Jedna od najvećih teniskih zvijezda današnjice Novak Đoković moći će se vratiti na Australian Open, pišu lokalni mediji, uključujući Herald Sun i Sydney Morning Herald.

Prema izvorima bliskim vlasti, prenosi Hina, Đokoviću je poništena trogodišnja zabrana ulaska u zemlju te je dobio vizu za nastup na prvom Grand Slamu sezone.

Turnir će početi 16. januara sljedeće godine, a Đoković je u Melbourneu osvojio devet od svojih 21 Grand Slam titula.

Iako australski mediji već neko vrijeme pišu o takvom razvoju događaja, tamošnja vlada to još nije službeno potvrdila, ali se očekuje da će to uskoro učiniti i ujedno Đokoviću odobriti vizu.

Novi ministar poništio odluku prethodnika

U Herald Sunu i Sydney Morning Heraldu oslanjaju se na izvore bliske australskoj vladi i javljaju da predstavnici vlasti još ne smiju o tome javno govoriti.

Nakon izbora u maju novi ministar useljeništva Andrew Giles, prema njihovim informacijama, poništio je odluku svog prethodnika Alexa Hawkea, koji je početkom godine intervenirao u ukidanju viza, što je kasnije potvrdilo tročlano sudsko vijeće.

Đokoviću je početkom godine zabranjen ulazak u zemlju jer je, necijepljen protiv korona virusa, predstavljao preveliki rizik za javno zdravlje u Australiji. Tamo su početkom godine mjere za suzbijanje širenja korona virusa bile vrlo stroge, a javnost se također okrenula protiv teniske zvijezde.

Izvor: Agencije