Edin Džeko: Svjetsko prvenstvo u Kataru treba da pošalje poruke mira

Svjetsko prvenstvo u Kataru će biti jedno od najgledanijih ikada, kaže Edin Džeko, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i nogometaš Intera.

'Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da lopta krene sa centra u Kataru', kazao je Džeko (Ustupljeno Al Jazeeri)

Edin Džeko, velika nogometna zvijezda reprezentacije Bosne i Hercegovine, jedan od najvećih evropskih i svjetskih strijelaca 21. stoljeća i svih vremena uputio je poruku povodom početka Svjetskog prvenstva (SP) u Kataru koje će se prvi put održati u jednoj arapskoj zemlji od 20. novembra do 18. decembra ove godine.

“Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da lopta krene sa centra u Kataru”, poručio je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i nogometaš Intera.

Džeko je, kako kaže, pratio kako su tekle pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kataru, te napominje kako se “vidi da je sve na vrhunskom nivou”.

Podsjeća da je ovo prvi put da se Svjetsko prvenstvo igra u jesenjem dijelu sezone, te da vjeruje “da će utakmice biti atraktivne”.

“Igrači će biti u optimalnoj formi jer je prvenstvo počelo prije četiri mjeseca, što nije nekada bio slučaj kada su se prvenstva igrala na kraju sezone i kada su svi igrači bili umorni. Očekujem, dakle, dobre utakmice, mnogo golova i nadam se što manje povreda, jer odmah nakon završetka Svjetskog prvenstva nastavljaju se prvenstva u svim zemljama”, naveo je.

U Katar nije planirao ići jer “namjerava ostati sa klubom kako bi se što bolje pripremio za nastavak sezone”. Slobodne dane koje bude imao, također, želi provesti sa svojom porodicom.

“Naravno, ukoliko uspijem, volio bih doći u Katar na neku od utakmica”, naveo je.

Zbog fudbala su se zaustavljali ratovi

Nadalje, Džeko je podvukao kako se nada da će nakon Svjetskog prvenstva u Kataru isključivo biti priče “o dobrim potezima, atraktivnim golovima, odnosno fudbalu, jer zbog toga svi i dolaze u Katar”.

“Zbog fudbala su se zaustavljali svjetski ratovi, jer fudbal je uvijek nosio jednu poruku mira. Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da lopta krene sa centra u Kataru, tako da vjerujem da će sve reprezentacije, organizatori, ali i svi mi iz svijeta fudbala, još jednom poslati poruku mira za sve”, poruka je Edina Džeke, inače ambasadora UNICEF-a za BiH.

Prema njegovom uvjerenju, Svjetsko prvenstvo u Kataru će biti jedno od najgledanijih ikada.

“Pa, je jako bitno da se sa ovog Svjetskog prvenstva pošalje još jedan apel prema svima da je mir jedina ispravna opcija bilo gdje u svijetu”, kazao je.

Na kraju, Džeko je uputio poruku svim Bosancima i Hercegovcima, a posebno navijačima “Zmajeva”.

“Neka svi uživaju u izvrsnom fudbalu i da na fer i sportski način bodre sve reprezentacije. Žao mi je što Bosna i Hercegovina nije uspjela da se plasira na ovo Svjetsko prvenstvo, jer znamo koliko smo uživali u Brazilu. Ali, dat ćemo sve od sebe da u budućnosti ponovo dohvatimo jedno veliko takmičenje, jer naši navijači to definitivno zaslužuju. Zaslužuju da na velikim takmičenjima navijaju za svoju zemlju”, zaključio je Džeko.

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra.

FIFA je u više navrata ponovila da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada. U Svjetskog nogometnoj federaciji (FIFA) vjeruju “da će svijet biti svjedok velikog događaja”.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada