Raspored

Svjetskog prvenstva

Zlatko Vujović: Hrvatska može daleko, za Srbiju uspjeh ako prođe grupu

Nijedna reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo nije tamo došla slučajno i niti protiv nikoga neće biti jednostavno igrati i biti siguran u pobjedu.

Zlatko Vujović je nastupio na jednim Olimpijskim igrama te na jednom Evropskom i dva Svjetska prvenstva (Pixsell)

Ljubitelji nogometa i danas se sjećaju brzonog napadača Zlatka Vujovića (64), koji je tijekom karijere ostavio neizbrisiv trag u splitskom Hajduku, za kojega je nastupao 10 godina i postigao 121 zgoditak. Igrao je i za klubove u Francuskoj (Bordeaux, Cannes, PSG, Sochaux i Nice), gdje je ukupno postigao 79 pogodaka. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije zabilježio je 70 nastupa i postigao 27 golova.

Kao reprezentativni igrač nastupio je na Olimpijskim igrama u Moskvi (1980), na jednom Europskom (1984) i dva Svjetska prvenstva (1982 i 1990). Igrač s takvom karijerom svakako je pozvan da govori i o nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje će od država nastalih raspadom Jugoslavije nastupati reprezentacije Hrvatske i Srbije. 

  • Što očekujete od Svjetskog prvenstva u Kataru?

– Prije svega očekujem kvalitetan nogomet, jer će i ovaj put prvenstvo okupiti gotovo sve najbolje igrače današnjice. Svakako očekujem i nekakve nove taktičke zamisli izbornika, puno golova, kao i da, uz već poznate svjetske zvijezde, zabljesnu i neka nova nogometna imena. Stadioni na kojima će se igrati utakmice su impozantni i zaista će biti pravi gušt gledati sve te utakmice.

  • Koliko će ovaj zimski termin SP-a i klima otežavati igračima?

– Ovo je prvi put u povijesti da se Prvenstvo igra u ovome zimskom terminu i sigurno će predstavljati problem za sve reprezentacije. Prije svega radi klime, a onda i ovoga zimskog termina. Reprezentacije dolaze na Prvenstvo bez mogućnosti nekakvih priprema, i to odmah poslije odigranih prvenstvenih utakmica. Radi termina Prvenstva, igrači su često igrali svaki treći dan, tako da će i to ostaviti traga na igračima koji su već umorni. Stoga izbornici neće moći raditi nešto posebno na snazi i taktici nego će morati momčadi odmoriti i psihički pripremiti.

Ovo prvenstvo će za igrače biti jedno od najtežih – i psihički i fizički. U prednosti će biti reprezentacije koje imaju širinu i koje će moći na nekim utakmicama odmoriti neke igrače. Međutim, svi su znali na vrijeme kada se igra i za sve reprezentacije su uvjeti isti, tako da nema “vađenja” na bilo što. Nadam se samo da neće biti ozljeda. Kada je riječ o organizaciji, ne sumnjam da će sve biti u najboljem mogućem redu i na visokoj razini.

  • Koga vidite kao favorita Prvenstva?

– Tu je ona skupina reprezentacija koje se ponavljaju iz prvenstva u prvenstvo. Mislim tu na Brazil, Argentinu, Francusku, Njemačku, Španjolsku, Portugal, Nizozemsku… Tu je svakako i Hrvatska, koja ima iznimno kvalitetnu reprezentaciju, s nizom kvalitetnih igrača, od kojih svakako se izdvaja Luka Modrić. Na svakom prvenstvu uvijek je iskočila neka od reprezentacija koja nije bila u skupini tih najvećih favorita, ali koja je odigrala odlično prvenstvo. Niti jedna reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo nije tamo došla slučajno i niti protiv nikoga neće biti jednostavno igrati i biti siguran u pobjedu. Sve reprezentacije su napredovale, što je i očekivano, jer velika većina tih igrača igra za ponajbolje europske i svjetske klubove. Svaka od njih uz malo sreće može daleko dogurati, što je i draž prvenstva i nogometa kao sporta.

  • Imate li nekoga od igrača od koga očekujete da zablista?

– To je teško prognozirati i nikada se ne zna. Cijeli svijet zna za Ronalda, Neymara, Mesija, Mbapea, Manea i druge zvijezde. Ali, svi oni igraju puno i pitanje je u kakvom stanju dolaze, tako da se može očekivati i da zabljesne netko od igrača o kojima se do sada nije puno pisalo i govorilo, a koji su svakako kvalitetni. Oni će učiniti sve da se nametnu i pokažu pred cijelim svijetom i uz malo sreće mogli bi postati top igrači.

  • Gdje vidite reprezentaciju Hrvatske?

– Hrvatska je redoviti sudionik europskih i svjetskih prvenstava, i to sigurno nije slučajno. U Katar Hrvatska dolazi kao viceprvak svijeta i svaka reprezentacija željet će pobijediti drugoga na svijetu od prije četiri godine. U isto vrijeme Hrvatska ima odličnu reprezentaciju, koja je u pravom smislu riječi spoj mladosti i iskustva. Što je još važnije, Hrvatska ima i dubinu i širinu, što za jedno ovakvo prvenstvo ima ogroman značaj. Očekujem da će Hrvatska sigurno proći skupinu, a za dalje ovisi ne samo o protivniku, nego i o drugim stvarima.

Naša skupina je takva da su Belgija i Hrvatski favoriti i da bi trebali sigurno proći, pri čemu se niti Maroko niti Kanada ne smiju podcijeniti. Dobra stvar kod Maroka je što njihov izbornik nije više Vahid Halilhodžić, koji bi reprezentaciju sigurno bolje pripremio za Hrvatsku, što bi onda Modriću i društvu znatno otežalo. Poslije skupine treba ići utakmicu po utakmicu, pa dokle se stigne.

  • U Hrvatskoj i dalje puno toga ovisi o Modriću i njegovoj igri iako ima već 37 godina?

– Luka je svjetski fenomen i svaka mu čast. To kako on igra i što pokazuje na terenu je nevjerojatno. Iako mu je 37 godina, to se uopće ne vidi na terenu. I u Realu, kada on ne odigra najbolje, vidi se koliko je Realu teže. Isto tako, svi smo vidjeli kakve utakmice je igrao i što je radio na terenu igračima mlađima od sebe. Dovoljno je usporediti što on igra i kako igra i koliko znači svojoj momčadi u odnosu na jednoga Ronalda. Međutim, na smije sve biti na Modriću, i njega se mora maksimalno rasteretiti koliko god je to moguće. Moraju i drugi igrači se puno više uključiti i ginuti na terenu. Treba im biti čast što imaju privilegiju igrati uz jednoga takvoga igrača kakav je Modrić, koji na svakoj utakmici reprezentacije gine za nacionalni dres.

  • Očekujete li da će se poslije Katara Modrić povući iz reprezentacije?

– Modrić ima 37 godina, ali on svakako može dati još za reprezentaciju, posebno kada se vidi koliko je i kako spreman. Luka je taj koji će odlučiti što i kako dalje. Vjerujem da će on odluku donijeti u konsultacijama s obitelji, klubom, liječnicima, ali i Zlatkom Dalićem. Ako odluči da će još igrati, to bi za Hrvatsku značilo jako puno; ako odluči da kaže dosta, treba mu se nakloniti i zahvaliti za sve što je dao i učinio za Hrvatsku. Takvih igrača je malo. Uostalom, dovoljno je vidjeti gdje je i kakav Ronaldo sada, a kakav je bio prije nekoliko godina.

  • U Kataru je i Srbija. Kako vidite šanse reprezentacije Srbije?

– Srbija se u Katar plasirala pobjedom nad Portugalom, gdje su odigrali zaista odlično. Srbija ima nekoliko odličnih igrača, poput [Aleksandra] Mitrovića, [Dušana] Vlahovića i [Dušana] Tadića. Većina njih igra u velikim europskim klubovima, što je od velike važnosti za reprezentaciju i njenu kvalitetu. Unatoč svemu tome i napretku koji su ostvarili, Srbija i dalje zaostaje za Hrvatskom.

Srbija ima tešku i zahtjevnu grupu. Tu je Brazil, koji je jedan od favorita, a tu je i Švajcarska, koja je također jako kvalitetna reprezentacija. Sa Srbijom je u skupini i Kamerun, koji također ima jako dobre igrače, koji igraju po Europi. Radi svega toga mislim kako će za Srbiju veliki uspjeh, ali baš veliki, biti prolazak skupine. Ako bi u tome uspjeli, onda sve dalje ovisi na koga bi naletjeli.

  • Kolika je u svemu tome uloga Dragana Stojkovića kao izbornika?

– Svakako velika. Prije Stojkovića u reprezentaciji se nije znalo tko pije, a tko plaća. On je reprezentaciju posložio, uveo disciplinu, donio pobjednički mentalitet i igrači mu vjeruju. Vidjelo se to i na utakmicama Lige nacije. Danas je Srbija puno ozbiljnija i kvalitetnija reprezentacija nego što je bila prije nego što ju je preuzeo Stojković i na tome mu svaka pohvala. Čovjek je u kratkom roku napravio velike promjene.

  • Od reprezentacija bivše Jugoslavije u Kataru su samo Hrvatska i Srbija?

– Da, i kada se pogledaju kvalifikacije i rezultati, to je donekle i očekivano. Sjeverna Makedonija je bila u baražu, ali protiv Portugala nije mogla. Za sve njih predstoji vrijeme selekcije kako bi se plasirale na slijedeće Svjetsko ili Europsko prvenstvo. Svaka od njih ima određenu kvalitetu, ali se treba poklopiti više stvari da se plasira na neko natjecanje. I Bosna i Hercegovina, i Crna Gora, i Slovenija imaju odličnih igrača, ali će ipak morati sačekati neku drugu priliku za odlazak na Euro ili Svjetsko prvenstvo.

Izvor: Al Jazeera