Ukrajina traži izbacivanje Irana sa Svjetskog prvenstva u Kataru

Ukrajinski nogometni savez smatra da iransku reprezentaciju treba izbaciti ‘zbog kršenja ljudskih prava, te navodne umiješanosti Irana u vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu’.

The head coach of the Iranian national football team, Carlos Queiroz, attends the Iranian team training at Azadi training camp in Tehran, Iran on September 14, 2022. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Ukrajinski nogometni savez (UAF) zatražio je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izbacivanje reprezentacije Irana sa Svjetskog prvenstva u Kataru, prenosi Hina.

U obrazloženju zahtjeva, UAF je naveo da iransku reprezentaciju treba izbaciti „zbog kršenja ljudskih prava, te navodne umiješanosti Irana u vojnoj agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu“.

Iran je optužen za isporuku oružja Rusiji kako bi pomogao u njihovoj invaziji na Ukrajinu, te za kršenje članaka FIFA-inog statuta o ljudskim pravima i borbi protiv diskriminacije.

„Uzimajući u obzir rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o nametanju sankcija Iranu, te navodnu upletenost Irana u vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, apeliramo na FIFA-u s prijedlogom da razmotri isključenje iranske reprezentacije sa FIFA Svjetskog kupa 2022“, objavio je UAF.

Napadi ‘kamikazama’ na ukrajinske gradove

Ukrajina je ranije objavila kako je Rusija s gotovo 250 dronova „kamikaza“ iranske proizvodnje napala njezine gradove.

Ovaj apel dolazi samo nekoliko dana nakon što je izvršni direktor Šahtara iz Donjecka Sergej Palkin također pozvao da se Iran izbaci sa Svjetskog prvenstva.

„Iranski instruktori i vojska direktno su obučavali i upravljali lansiranjem bespilotnih letjelica koje su uništavale domove, muzeje, univerzitete, urede, sportske terene i igrališta i, što je najvažnije, ubijale Ukrajince, uključujući djecu, koja su također sanjala vidjeti svoju reprezentaciju na svjetskom prvenstvu“, napisao je Palkin na društvenim mrežama.

Iran će na Svjetskom prvenstvu igrati u grupi B zajedno s reprezentacijama Engleske, SAD-a i Walesa.

Izvor: Agencije