Svjetsko prvenstvo 1958: Pele odveo Brazil do prve titule

Nakon Švicarske 1954, domaćin Svjetskog prvenstva četiri godine kasnije bila je Švedska čime je smotra najboljih nogometaša svijeta dva puta uzastopno odigrana u Evropi.

Ovo je turnir koji je Brazilu donio prvu titulu Svjetskog prvenstva, a svijet je prvi put vidio legendu Pelea (AP)

Domaćin: Švedska

Ekipa: 16

Format: grupna faza, nokaut faza

Utakmica: 35

Golova: 126

Pobjednik: Brazil

Viceprvak: Švedska

Zlatna kopačka: Just Fontaine (Francuska)

Pozadina

Kvalifikacijski proces za Svjetsko prvenstvo 1958. godine pružio je priliku većem broju nacija.

Kvalificirale su se sve četiri britanske nacije, dogodio se povratak Argentine i debi Sovjetskog saveza. Bivši dvostruki prvaci Urugvaj i Italija nisu se uspjeli kvalificirati.

Tri države s muslimanskom većinom – Indonezija, Sudan i Turska, odbile su igrati protiv Izraela i izgubile sve šanse da se kvalificiraju za glavni krug. Izrael je u međuvremenu izgubio eliminatornu utakmicu od Velsa.

Bio je to drugi put da je jedna evropska zemlja bila domaćin dva uzastopna izdanja turnira, ponovno uznemirivši južnoameričke nacije. FIFA je nakon toga odlučila premjestiti turnir na drugi kontinent.

Ovo je također bio turnir koji je Brazilu donio prvu titulu Svjetskog prvenstva, a svijet je prvi put ugledao legendu Pelea.

Iako Pele, koji je tada imao 17 godina, nije igrao prve dvije utakmice, iskupio se za to postigavši šest golova u preostala četiri susreta.

Pele je u četvrtfinalnom susretu protiv Velsa postigao pobjednički pogodak. Svijet ga je zapazio tek kada je postigao hat-trick protiv Francuske u polufinalu.

U finalu protiv Švedske, mladić je nastavio seriju dobrih partija s dva gola, pomažući svojoj ekipi da osvoji prvu svjetsku titulu pred 50.000 navijača na stadionu Rasunda u Stockholmu.

Najsvjetliji trenuci

Francuz Just Fontaine postigao je 13 golova na turniru, što je rekord za igrača na jednom Svjetskom prvenstvu koji još nije oboren.

Pele i Brazil počeli su svoje slavno putovanje na Svjetskom prvenstvu osvojivši svoju prvu titulu. Pele je postao najmlađi strijelac na Svjetskom prvenstvu kada je postigao gol protiv Velsa sa 17 godina i 239 dana.

U finalu je postignuto sedam golova, što je rekord koji još nije oboren.

Razočarenje

Povratak Argentine na Svjetsko prvenstvo bio je katastrofalan jer su izgubili dvije utakmice i primili 10 golova, čime su završili na posljednjem mjestu svoje grupe. Ekipa je naišla na bijes razjarenih navijača kada se vratila kući.

Prosječna posjećenost utakmica bila je niska u usporedbi s nekoliko prethodnih izdanja.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada