United Cup na početku nove teniske sezone

Novi turnir je nastao kao rezultat saradnje asocijacija ATP i WTA te Australijskog teniskog saveza i trebao bi zamijeniti nekadašnje Hopman i ATP Cup.

Finale će se održati 8. januara, osam dana prije početka prvog Grand Slama sezone, Australian Opena (EPA)

Teniska sezona 2023. počet će novim mješovitim, žensko-muškim turnirom, United Cupom, koji će se održati u Australiji između 29. decembra i 8. januara naredne godine, objavili su ATP i WTA na svojim stranicama.

To je turnir koji je nastao kao rezultat saradnje asocijacija ATP i WTA te Australijskog teniskog saveza i trebao bi zamijeniti nekadašnje Hopman i ATP Cup, javlja Hina.

Bit će to teniski turnir s bogatim nagradnim fondom jer su sponzori osigurali čak 15 miliona eura, objavili su ATP i WTA. Također, turnir neće biti egzibicijski jer će učesnice i učesnici moći osvojiti do 500 ATP i WTA bodova.

United Cup igrat će se u tri australijska grada – Brisbaneu, Perthu i Sydneyu – i okupit će tenisač(ic)e iz 18 država, a svaku će predstavljati najviše osam igrača, po četiri muškarca i četiri žene.

Prvih 12 zemalja će se kvalificirati preko svojih šest najbolje rangiranih igrača koji se prijave. Preostalih šest zemalja kvalificirat će se prema najboljem kombiniranom poretku svojih igrača u muškoj i ženskoj kategoriji. Australiji je garantirano učešće, bilo putem rankinga ili putem pozivnice. Timovi će sadržavati tri do četiri igrača sa svakog Toura.

Uvertira za Australian Open

Žrijeb United Cupa održat će se u četvrtak, 10. novembra i odredit će gdje će igrati 16 najboljih zemalja. Posljednja dva tima bit će određena u sedmici koja počinje 21. novembra.

Svaki će grad ugostiti dvije grupe od tri zemlje, a igrat će se po dva pojedinačna meča u muškoj i ženskoj konkurenciji te jedan meč mješovitih parova.

Svaki pobjednik City Finala napredovat će na Final Four United Cupa u Sydneyu, koji se igra od 6. do 8. januara, a četvrti učesnik bit će sljedeća najbolja plasirana ekipa iz grupne faze.

Finale će se održati 8. januara, osam dana prije početka prvog Grand Slama sezone, Australian Opena u Melbourneu.

Pripremni turniri prije Australian Opena bit će i WTA 500 i ATP 250 turniri u Adelaideu te WTA 250 turnir u Hobartu na Tasmaniji.

Izvor: Agencije