Testiranje na Covid-19 neće biti obavezno po dolasku u Katar

Katar će od 20. novembra do 18. decembra biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, pa će to biti prvo veliko sportsko takmičenje od izbijanja pandemije koje će biti potpuno otvoreno za javnost.

Katarske vlasti su odluku obrazložile 'stalnim opadanjem broja zaraženih širom svijeta' (EPA - Ilustracija)

Od 1. novembra ove godine testiranje na COVID-19 neće biti obavezno za osobe koje ulaze u Katar, objavio je tamošnji ministar zdravstva, prenosi AFP.

Katar će od 20. novembra do 18. decembra biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, pa će to biti prvo veliko sportsko takmičenje od izbijanja pandemije, koja je proglašena u martu 2020. godine, koji će biti u potpunosti otvoreno za javnost.

Još ranije Katar je objavio kako potvrda o cijepljenju neće biti obavezna za ulazak u zemlju za navijače koji planiraju doći na Svjetsko prvenstvo, ali će svi stariji od šest godina prilikom ulaska morati predočiti negativan rezultat testiranja na COVID-19 ne stariji od 48 sati. Sad se to promijenilo.

„Posjetitelji više nisu dužni predočiti negativan rezultat PCR ili brzog antigenskog testa prije putovanja u Katar“, objavilo je Ministarstvo javnog zdravstva.

Ovakvu odluku vlasti u Kataru su obrazložile „stalnim opadanjem broja zaraženih širom svijeta“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada