Meksiko službeno pokrenuo kandidaturu za Olimpijske igre 2036.

Mi smo jedina zemlja koja će ugostiti tri FIFA svjetska prvenstva, mi smo snažna zemlja s jednom od najboljih ekonomija na svijetu, rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Mexico City je bio domaćin Olimpijskih igara 1968. godine (EPA)

Meksiko je i službeno pokrenuo kandidaturu za Olimpijske igre 2036. godine, objavili su u zajedničkom priopćenju ministarstvo vanjskih poslova te zemlje i Meksički olimpijski odbor (COM).

Ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je da će objaviti imena članova Odbora za promociju Igara 30. novembra kao prvi korak u procesu, javlja Reuters.

„Vidimo sebe kao uspješnu i ambicioznu zemlju. Mi smo jedina zemlja koja će ugostiti tri FIFA svjetska prvenstva, mi smo snažna zemlja s jednom od najboljih ekonomija na svijetu“, rekao je Ebrard novinarima.

Mexico City bio je domaćin Olimpijskih igara 1968.

Predsjednica COM-a Maria Jose Alcala rekla je da se Meksiko razmatra kao kandidat od jula, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach poslao pismo izražavajući svoje oduševljenje potencijalnom kandidaturom.

Već imaju infrastrukturu

Osvajačica olimpijske atletske medalje Ana Gabriela Guevara, koja je direktorica meksičke Nacionalne sportske komisije, ranije je rekla da je ekonomski neizvodivo da ta zemlja bude domaćin Olimpijskih igara.

Kao odgovor, Ebrard je rekao da se sistem financiranja Olimpijskih igara promijenio i da će vlada učestvovati sa samo 10 posto ukupnih troškova, dodajući da Meksiko već ima infrastrukturu za taj veliki sportski događaj.

„Pokrenut ćemo studije koje je zatražio Međunarodni olimpijski odbor kako bismo uzeli u obzir promjene koje su se dogodile u financiranju Olimpijskih igara […] u tom procesu nema dugova. Olimpijske igre bi trebale odgovarati gradovima, a ne obrnuto, jer ne namjeravamo graditi, pa ne koristiti objekte. Imali bismo 15 godina, dovoljno vremena da to organiziramo. Ako Meksiko nešto predloži, to će i postići“, kazao je Ebrard.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada