Vinicius: Rasistima zabraniti dolazak na stadione

Nogometaš Vinicius Junior je nedavno bio žrtva zlostavljanja navijača Atletico Madrida – tokom cijele utakmice čuli su se zvukovi oponašanja majmuna i povici da umre.

Atletico i La Liga osudili su zlostavljanje brazilskog napadača, a madridski klub sarađuje s vlastima da se nađu i kazne zlostavljači (EPA)

Napadač europskog i španjolskog prvaka Real Madrida, Vinicius Junior (22) smatra da navijačima koji su proglašeni krivima za rasističko ponašanje treba doživotno zabraniti dolazak na utakmice, javlja Reuters.

„Ako povrijedite druge ljude, morate platiti. Svi rasisti moraju platiti na neki način. Ako vole gledati nogomet, nikada više ne bi trebalo dopustiti da kroče na stadion. To će ih natjerati da snose posljedice i razmisle o svojim postupcima“, kazao je mladi brazilski napadač za TV Globo.

Vinicius je prošlog mjeseca bio žrtva zlostavljanja navijača Atletico Madrida. Lokalni mediji su izvijestili da su se tokom cijele utakmice čuli zvukovi oponašanja majmuna i povici „Viniciuse, umri“.

Atletico i La Liga osudili su zlostavljanje brazilskog napadača. Iz Atletica su poručili i kako sarađuju s vlastima kako bi identificirali zlostavljače. Tužiteljstvo u Madridu također istražuje slučaj.

Smeta i kako proslavlja golove

Viniciusa je uvrijedio i predsjednik udruženja španjolskih nogometnih agenata Pedro Castro koji je u jednoj TV emisiji žestoko kritizirao njegov način proslave pogodaka.

„Ako date gol i nakon toga plešete sambu, idite na Sambodrom. Na terenu moraš poštovati svoje kolege i prestati se ponašati kao majmun“, rekao je Castro u toj emisiji.

Vinicius je potom objavio emotivnu dvominutnu video izjavu kao odgovor na ono što je nazvao „ksenofobnom i rasističkom“ uvredom, rekavši da „neće prestati plesati“, kao i da „sreća tamnoputog Brazilca što je uspješan u Europi muči mnoge ljude“.

Pele, Neymar i druge vodeće brazilske ličnosti odmah su mu pružile podršku, prenosi Hina.

Izvor: Agencije