Raspored

Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo 1950: Povratak fudbala nakon Drugog svjetskog rata

Četvrto izdanje Svjetskog prvenstva u fudbalu je nakon 12-godišnje pauze zbog rata odigrano u Brazilu, a titulu je ponovo osvojila reprezentacija Urugvaja.

Urugvaj je postao druga reprezentacija sa dvije osvojene titule prvaka (AP)

Domaćin: Brazil

Ekipa: 13

Format: Grupna faza, finalni krug

Utakmica: 22

Golova: 88

Pobjednik: Urugvaj

Viceprvak: Brazil

Zlatna kopačka: Ademir (Brazil)

Pozadina

Nakon pauze od 12 godina, odigrano je četvrto izdanje Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Destrukcija, tragedija i politička trvenja uzrokovana Drugim svjetskim ratom, uzali su danak evropskim državama. Posljedice su se osjetile i u ostalim dijelovima svijeta, zbog čega je FIFA-i trebalo više vremena da pronađe raspoloženog domaćina.

Južna Amerika, u kojoj je Svjetsko prvenstvo organizirano samo jednom, i to u svom prvom izdanju 1930. godine, iskoristila je tu mogućnost, a za domaćina je izabran Brazil.

Kvalifikacije za turnir bile su kompliciraane zbog finansijskih i političkih razloga. Aktuelni prvaci Italijani bili su u krizi, pošto su im u avionskoj nesreći poginule neke od najvećih zvijezda. Njihova ekipa na kraju je ipak nastupila, ali u značajno slabijem sastavu.

Neke od zemalja, poput Turske i Indije, povukle su se iz finansijskih i logističkih razloga.

Engleska je, uprkos svojoj fudbalskoj historiji, po prvi put igrala na Svjetskom prvenstvu, nakon što se konačno priključila FIFA-i.

Kada je turnir na kraju počeo, u dvije grupe bile su po četiri reprezetacije, u jednoj tri, a u jednoj samo dvije.

Pobjednici grupa su išli u finalni krug, u kojem je igrao svako sa svakim, kako bi se povećali broj utakmica i broj prodatih ulaznica.

Brazil je bio favorit u svojoj posljednjoj utakmici protiv Urugvaja i očekivalo se da pred 200.000 navijača bude krunisan za prvaka. Golom iz 47. minute vodili su 1:0, ali Urugvaj je postigao dva pogotka u rasponu od 13 minuta i navijačima priredio “hladan tuš”.

Urugvaj je tako postao druga selekcija koja je dva puta osvojila Svjetsko prvenstvo, pošto je to prije uradila još Italija.

Svijetle strane

Nakon više od decenije žalosti i rata, svijet je konačno dočekao malo radosti i uživao u trosedmičnim fudbalskim nadmetanjima.

Brazil je izgradio ogromni stadion sa kapacitetom od 200.000 navijača, Maracanu u Rio de Janeiru, koja je puna dočekivala sve utakmice domaće selekcije.

Ovo je bilo prvo Svjetsko prvenstvo na kojem su igrači imali dresove sa brojevima na leđima.

Podbačaji

Argentina se povukla sa takmičenja, navodeći neslaganje sa Brazilskom fudbalskom konfederacijom.

Nekoliko zemalja koje su se smatrale silama, poput Njemačke, Čehoslovačke i Mađarske, nisu mogle igrati jer su se tek oporavljale od posljedica rata.

Na turniru nije bilo nijedne reprezentacije iz Azije.

Izvor: Al Jazeera