Atletičarka ostala bez rekorda jer je staza pogrešno izmjerena

Organizatori su naknadno objavili da staza ‘nije bila postavljena u skladu s prethodno dogovorenim planovima’, odnosno da je 150 metara kraća, pa je rekord Eilish McColgan poništen.

Za utjehu, 31-godišnja Eilish McColgan i dalje je vlasnica evropskog i britanskog rekorda (EPA)

Britanska atletičarka Eilish McColgan ostala je bez novog europskog i britanskog rekorda u utrci na 10 kilometara nakon što je utvrđeno da je staza u Glasgowu, na kojoj je trčala i pobijedila, bila 150 metara kraća, javlja Reuters.

McColgan je početkom mjeseca na Great Scottish Runu u Glasgowu istrčala tu dionicu za 30 minuta i 18 sekundi, što je bilo sekundu brže od njezinog osobnog i europskog rekorda kojeg je istrčala pet mjeseci ranije u Manchesteru.

Međutim, organizatori su naknadno objavili kako staza „nije bila postavljena u skladu s prethodno dogovorenim planovima“. Preciznije, bila je 150 metara kraća, pa je njezin rekord poništen.

„Preispitat ćemo naše interne procese kako se više ne bi ponovila ovakva greška“, poručili su organizatori.

Za utjehu, 31-godišnja Britanka i dalje je vlasnica europskog i britanskog rekorda, konstatira Hina.

McColgan: Nije kraj svijeta

„Ljudske pogreške se događaju. Da, bilo bi lijepo završiti sezonu s osobnim rekordom i još jednim rekordom, ali za mene to nije kraj svijeta. Nemam ružnih riječi za reći“, poručila je McColgan, koja je ove godine osvojila zlato na 10 kilometara na Igrama Commonwealtha, održanim u augustu.

Tokom karijere je osvojila i dva europska srebra – na pet (2018) i 10 kilometara (2022), te jednu europsku broncu na pet kilometara (2022).

Njezina majka Liz McColgan bila je na svjetska prvakinja na 10 kilometara 1991. godine, te srebrna u istoj disciplini na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada