Raspored

Svjetskog prvenstva

Iranska sportska penjačica dočekana u Teheranu kao heroina

Elnaz Rekabi prekršila je strogi iranski kodeks odijevanja tokom takmičenja u sportskom penjanju, održanog u Južnoj Koreji, ali je kasnije rekla da joj je veo pao ‘nenamjerno’.

Elnaz Rekabi je po povratku u Teheran pred novinare stala s kapuljačom i kapom na glavi (EPA)

Iranska sportska penjačica Elnaz Rekabi, koja je sudjelovala bez vela na azijskom prvenstvu u penjanju u Južnoj Koreji, vratila se u Teheran gdje su je, kao heroinu, dočekali njeni navijači, javlja AFP.

Elnaz Rekabi (33) prekršila je strogi iranski kodeks odijevanja, ali je kasnije rekla da joj je veo pao “nenamjerno”.

Nastup bez vela je protumačen kao gest solidarnosti s protestima koje je prije mjesec dana izazvala smrt Mahse Amini (EPA)

Ona je na takmičenju sudjelovala samo u dresu u bojama Irana i s maramom u kosi što je protumačeno kao gest solidarnosti s protestima koje je prije mjesec dana izazvala smrt Mahse Amini (22). Djevojka kurdskog porijekla umrla je nakon što je pala u komu poslije privođenja u Teheranu. Policija je odbacivala tvrdnje po kojima je djevojka pretučena u pritvoru gdje je završila zbog navodnog kršenja pravila prema kojemu žene moraju nositi marame i skromniju odjeću.

Islamska Republika nameće i iranskim sportašicama nošenje vela čak i na takmičenjima u inozemstvu.

Izvinila se zbog stvorenih tenzija

“Elnaz je heroina”, uzvikivali su deseci ljudi okupljeni ispred aerodroma kako bi dočekali mladu ženu uz pljesak i ovacije.

“Zbog klime tokom finala i činjenice da sam pozvana da startam kada to nisam očekivala, našla sam se zapetljana u svoju tehničku opremu. Zbog toga nisam obratila pažnju na veo koji sam trebala nositi”, rekla je Rekabi odjevena u crnu jaknu s kapuljačom i bejzbol kapom na glavi.

“U Iran sam se vratila u miru, savršenog zdravlja i prema planiranom programu. Izvinjavam se iranskom narodu zbog stvorenih tenzija”, dodala je.

Mnogi su skeptični oko razloga koji je navela i u objavi na Instagramu te ponovila u intervjuu državnoj televiziji na aerodromu, vjerujući da je to rečeno pod prisilom, prenosi Hina.

Izvor: Agencije