Raspored

Svjetskog prvenstva

Modrić među 100 najboljih nogometaša u historiji

Modrić se našao na 79. mjestu, a ‘FourFourTwo’ za njega piše: ‘Vječan, nepokolebljiv i jedan od najgracioznijih nogometaša svoje – ili bilo koje druge – generacije’.

Luka Modrić je bio sastavni dio Realovog trostrukog osvajanja Lige prvaka (EPA)

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije i član Real Madrida Luka Modrić našao se na popisu stotinu najboljih nogometaša u historiji prema izboru britanskog portala FourFourTwo, dok listu predvodi Argentinac Lionel Messi, nogometaš francuskog PSG-a, prenosi Hina.

Modrić se našao na 79. mjestu ove liste, a FourFourTwo za njega piše:

“Vječan, nepokolebljiv i jedan od najgracioznijih nogometaša svoje – ili bilo koje druge – generacije, malo ko je sumnjao hoće li Luka Modrić uspjeti kada je tek stigao u engleski nogomet. Kako su bili u krivu. Sitne figure, Hrvat je postao tih, ali smrtonosan, sposoban otvoriti obranu dodavanjem ili driblingom. Modrić je bio sastavni dio Realovog trostrukog osvajanja Lige prvaka i uspona Hrvatske kao svjetske sile, dok je kao 30-godišnjak bljesnuo u Rusiji 2018, osvojivši Zlatnu loptu i vodeći svoju naciju do prvog finala u historiji”.

Ispred njega je Mađar Florian Albert, a iza Francuz Just Fontaine.

Novinari magazina navode da su glavni kriterijumi za ovaj izbor bili nogometno znanje, snaga na terenu, osvojeni trofeji te utjecaj na nogomet u svijetu.

Messi i Maradona na vrhu

Messi je prvi na listi, a slijedi ga bivši argentinski reprezentativac Diego Armando Maradona.

FourFourTwo piše o Messiju: “Količina njegovih golova blijeda je u usporedbi s njihovom ljepotom. Gol mjeseca možda čak neće ući među njegovih 20 najboljih, bilo da se radi o samostalnom trčanju, slobodnom udarcu sa zavoja, drskom lobu, završnici udarca u golfu ili gromovitom projektilu”.

Na trećem mjestu najboljih stotinu u historiji našao se Portugalac Cristiano Ronaldo, četvrti je Brazilac Pele, peti Francuz Zinedine Zidane, a među deset najboljih je i Nizozemac Johan Cruyff, Sjeverni Irac George Best, Nijemac Franz Beckenbauer, Mađar Ferenc Puskas i Brazilac Ronaldo.

Izvor: Al Jazeera