Slučaj Đoković: Šta dalje?

Kako će argumentirati svoj slučaj i kakve su mu šanse? Hoće li zaigrati na australskom Grand Slamu? 

Đokoviću je odobrena privremena odgoda deportacije do sudske odluke (EPA)

Svjetski teniski broj jedan provest će vikend ‘zarobljen’ u hotelu, u napetom iščekivanju hoće li uspjeti pobiti odluku australske vlada da ga deportira iz zemlje zbog toga što nije vakcinisan, prenosi Hina.

A potom će u ponedjeljak Novak Đoković dobiti priliku da na sudu dokaže je li u pravu. Kako će argumentirati svoj slučaj i kakve su mu šanse? Hoće li zaigrati na australskom Grand Slamu?

Kakva je Đokovićeva situacija?

Pošto su u Australiji na snazi covid pravila koja većini stranaca brani ulazak u zemlju, Đoković je vjerovatno aplicirao za vizu za “privremenu aktivnost” koja strancima dopušta učestvovanje na velikim događajima.

Većina igrača koja će se takmičiti na Australian Openu ušla su u zemlju na temelju te vize.

Australska pandemijska pravila strancima također zabranjuju ulazak u zemlju ako nisu dvaput cijepljeni ili ako nemaju medicinsko opravdanje da se ne cijepe.

Đokoviću, protivniku vakcinacije, australski teniski savez odobrio je medicinsko izuzeće za nastup na turniru. Nije objavljeno o kakvom se tačno izuzeću radi.

Po dolasku na aerodrom u Melbourneu, teniser, međutim, nije uspio dokazati da valjanost njegovog medicinskog izuzeća odgovara standardima australske vlade.

“Predočeno medicinsko izuzeće pokazalo se nepotpunim”, izjavio je u četvrtak premijer Scott Morrison.

Zbog toga mu je viza opozvana na mjestu. Pošto više nije imao zakonsku osnovu da bude u Australiji, Đoković je premješten u prostor za deportacije.

Protuargumenti?

Đokovićev advokatski tim odmah je uložio žalbu pa je teniseru odobrena privremena odgoda deportacije do sudske odluke.

Izgleda da je australski teniski savez uvjerio Đokovića da se može ukrcati na avion jer mu je odobren nastup na turniru.

Ali dopuštenje za učestvovanje na sportskom događaju nije isto što i njegova viza, rekao je BBC-ju profesor međunarodnog prava Donald Rockwell s Australskog nacionalnog univerziteta.

“Đokovićev pravni tim će vjerojatno obrazlagati da mu je viza odobrena i da za njezino poništenje treba jasno opravdanje. Postoji određena zakonska procedura koju treba poštivati pri poništenju vize”, dodaje Rockwell.

Stranci koji lete u Australiju vizu mogu zatražiti internetom, ali kad stignu na aerodrom moraju proći provjeru granične policije.

Ako budu uhvaćeni s pogrešnom vizom, raspon žalbe im je ograničen, izjavila je profesorica Mary Crock, stručnjakinja za imigracijsko pravo na Univerzitetu u Sydneyju.

“On na sudu ne može reći: ‘Gledajte, ja sam broj jedan u svijetu i trebalo bi mi biti dopušteno da igram’. Ništa od toga ondje ne vrijedi”, rekla je.

Po australskom zakonu, nečija se viza može poništiti iz nekoliko razloga. Na primjer, zbog pogrešnih informacija u prijavi. Činjenice zasad izgledaju jasne: Đoković tvrdi da je imao medicinsko izuzeće, a australski dužnosnici da ono nije po traženom standardu za ulazak u zemlju.

Možda ima drugih područja u procesu poništenja vize koje bi Đokovićev tim mogao osporavati, ali zasad ništa ne ukazuje na to da je zakon pogrešno primijenjen.

A šta je s politikom?

Premijer Morrison odbacuje sve optužbe, uključujući i one srbijanske vlade, da se Australija nepravedno odnosi prema Đokoviću.

Australija je prvobitno još dvojici učesnika Grand Slama odobrila da uđu u zemlju na temelju medicinskog izuzeća, ali sad se i njihove vize provjeravaju.

Đokovićev pravni tim vjerojatno će pokušati obrazložiti da je odluka nerazumna jer je njegovo putovanje najavljeno unaprijed, kaže profesorica Crock.

“Momak je broj jedan u svijetu. Svi su znali da dolazi i mislim da je neprihvatljivo da se federalna vlada pravi da nije znala sve dok nije stigao u Australiju”.

“Apsolutno su znali. I pustili su ga da sjedne u avion”, rekala je Crock.

Ona dodaje da bi se Đoković mogao referirati i na nametanje političkog interesa, odnosno da je granična služba radila po diktatu premijera, što bi bilo protuzakonito. Međutim, dokaza za takvo što zasad nema.

Šta ako pobijedi?

Iako postojeće činjenice izgleda ne podržavaju Đokovićevu žalbu, ne zna se kakvi će dokazi biti prezentirani u ponedjeljak.

Ako sudac presudi u Đokovićevu korist, to bi mu odmah omogućilo ulazak u zemlju i sedmicu dana vremena da se pripremi za turnir.

Ne zna se bi li australska vlada u tom slučaju ulagala žalbu ili se povukla.

Šta ako izgubi?

Možda neće biti deportiran odmah jer još postoji pravo žalbe prizivnom sudu.

Ali bi li to bilo vrijedno? Ne bi mogao trenirati dvije sedmice i sve vrijeme morao bi biti u hotelskom pritvoru.

Pravni stručnjaci kažu da bi mogla proći sedmica dok viši sud ne sazove ročište, a dotad bi turnir već počeo.

“Ako izgubi prvu instancu, vremenski okvir mu zapravo onemogućuje igranje na turniru”, rekao je profesor Rockwell.

Izvor: Agencije