Sjeverna Koreja neće prisustvovati Olimpijadi u Pekingu

Sjeverna Koreja je u pismu Kini okrivila ‘neprijateljske snage’ i rizike od COVID-a 19 za nemogućnost da prisustvuje predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Britaniju, Australiju i Kanadu, ranije su najavile diplomatske bojkote (EPA)

Sjeverna Koreja je u pismu Kini okrivila “neprijateljske snage” i rizike od COVID-a 19 za nemogućnost da prisustvuje predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i optužila Sjedinjene Američke Države da pokušavaju spriječiti Igre, objavili su u petak državni mediji.

Nije jasno da li se pismo Olimpijskog komiteta i Ministarstva sporta Sjeverne Koreje odnosi samo na njihove sportiste – koji nemaju pravo nastupa nakon što je Sjeverna Koreja suspendirana iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do kraja 2022. godine jer nije poslala tim na Olimpijske igre u Tokiju prošle godine, navodeći tada kao razlog zabrinutost zbog COVID-a 19, prenosi Fena.

Sažetak pisma koje je objavila državna novinska agencija KCNA ne spominje diplomatsku delegaciju, a zemlja je zadržala strogu samonametnutu izolaciju granice koja je blokirala ulazak čak i vlastitim diplomatama i ugušila gotovo svu trgovinu.

U pismu su kritizirani neimenovani potezi Sjedinjenih Američkih Država, koje su u decembru najavile da će njihovi vladini zvaničnici bojkotirati Zimske olimpijske igre 2022. zbog kineskog kršenja ljudskih prava, dok će američkim sportistima ostaviti slobodu da putuju u Peking na takmičenje.

Diplomatski bojkot

Nekoliko drugih zemalja, uključujući Britaniju, Australiju i Kanadu, također je od tada najavilo diplomatske bojkote, javlja BBC.

“Sjedinjene Američke Države i njihove vazalne snage postaju sve neskrivenije u svojim potezima protiv Kine koji imaju za cilj spriječiti uspješno otvaranje Olimpijade”, navodi se u pismu Sjeverne Koreje, nazivajući te poteze “uvredom za duh Međunarodne olimpijske povelje i činom pokušaja da se osramoti međunarodni imidž Kine.”

Sjeverna Koreja je poslala visoke političke lidere na neke prethodne igre, uključujući sestru lidera Kim Jong-una, Kim Yo-jong, na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji. Kim Yong-nam, drugi najviši zvaničnik Sjeverne Koreje u to vrijeme, posjetio je Peking na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine.

Izvor: Agencije