Mediji: Sumnje u tačnost datuma Đokovićevih COVID testova

Broj potvrde testa od 16. decembra, kada je bio pozitivan, veći je od ‘negativnog’ testa napravljenog šest dana kasnije.

Dodaje se kako je Đokoviću na kraju odbijeno izdati vizu, ali ne na osnovu ovoga (EPA)

Britanski BBC objavio je tekst u kojem sumnja u ispravnost pozitivnog COVID testa koji je Novak Đoković iskoristio kako bi ušao u Australiju i pokušao se takmičiti na Australian Openu. Navodi se kako je riječ o dokumentu kojim je izuzet od pravila zabrane ulaska nevakcinisanim osobama.

No, dalje navode britanske kolege, serijski broj na testu od 16. decembra izgleda da nije u skladu sa uzorkom testova koje je BBC sakupio u proteklom periodu. Broj je viši od njegovog drugog (negativnog) testa koji je napravio šest dana kasnije.

Dokumenti sa suda

Dodaje se kako je Đokoviću na kraju odbijeno izdati vizu, ali ne na osnovu ovoga.

“Dokumenti koje su predali njegovi advokati Federalnom sudu u Australiji sadržavali su i dva PCR testa, jedan sa pozitivnim rezultatom od 16. decembra, a drugi sa negativnim rezultatom od 22. decembra. Njemačka istraživačka grupa pod nazivom Zerforschung prva je otkrila neslaganje, da je raniji test imao viši broj potvrde od kasnijeg“, piše BBC i dodaje:

„Oni su napisali blog pod naslovom ‘PCR testovi Novaka Đokovića koji putuju kroz vrijeme’, te napravili partnerstvo sa njemačkim portalom Der Spiegel koji je pisao o ovom problemu.“

Dokumenti koje je dobio australski sud sadržavali su i jedan od „vršitelja dužnosti direktora srbijanskog zvaničnog zdravstvenog tijela koji potvrđuje da su datumi na ovim potvrdama tačno pokazali kada su testovi izvršeni“, piše dalje britanski medij.

Dalje se navodi kako je Đoković testiran u Srbiji i kako je dobio rezultate sa Instituta za javno zdravstvo Srbije. Svi ovi testovi imaju jedinstveni broj potvrde.

„Željeli smo provjeriti da li se ovi brojevi prave u strogom hronološkom redu u jedinstvenog nacionalnoj bazi podataka u vrijeme procesiranja. Ako je tako, postavlja se pitanje kako je raniji test imao viši serijski broj. Tako smo sakupili podatke iz svih onih srbijanskih potvrda do kojih smo mogli doći kako bi napravili vremensku liniju“, piše BBC.

Poređenja sa drugim testovima

Na osnovu prikupljenih certifikata, 21 kojeg je BBC dobio od kolega iz Srbije i 35 koje je srbijanski istraživački naučnik iz SAD-a Milovan Šuvakov objavio na Twitteru, BBC je dobio vremensku liniju koja pokazuje kako raniji test ima niži broj potvrde. Jedini koji odstupa od svih je Đokovićev pozitivni test od 16. decembra.

„Svi testovi prate uzorak i broj potvrde raste hronološki. No, ako uzmete broj potvrde g. Đokovića i testa na kojem je bio pozitivan 16. decembra (7371999), on bi se trebao uklopiti u liniju u datumima između 25. decembra (7366969) i 28. decembra (7415312).“

Dalje BBC navodi kako su dva testa Đokovića „bila obrađena u različitim laboratorijima i kako je moguće da su te laboratorije izdale različite brojeve potvrde. To bi moglo objasniti zašto je prvi test sa većim brojem potvrde od drugog“.

„No, na našoj listi brojeva potvrda, imamo dva koja su obrađena u istoj laboratoriji kao pozitivni test g. Đokovića (napravljeni dva i četiri dana kasnije). Oba imaju manje brojeve potvrde. Dodatno, rezultati laboratorija koje smo sakupili iz osam različitih laboratorija pokazuju kako nema ničega što bi sugeriralo da različite laboratorije imaju različite serije brojeva potvrda.“

Iz BBC-a navode kako su sve podatke poslali Institutu za javno zdravstvo Srbije kao i Uredu za informacionu tehnologiju Vlade, te kako su ih pokušavali kontaktirati na razne načine i više puta ali nisu dobili reakciju. Nisu dobili ni reakciju iz Đokovićevog tima.

Izvor: Agencije