UN poziva na mir tokom Olimpijskih igara u Pekingu

UN poziva sve zemlje da preduzmu konkretne akcije kako bi promovirale i ojačale kulturu mira i harmonije zasnovane na duhu olimpijskog primirja.

UN je prošle godine usvojio rezoluciju kojom se podsjeća na drevnu grčku tradiciju 'ekecheiria' ili 'olimpijsko primirje' (EPA)

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulla Shahid uputio je apel prema 193 zemlje članice UN-a da preduzmu “konkretne akcije” za promoviranje mira tokom Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane sljedećeg mjeseca u Pekingu.

Shahid je pozvao sve zaraćene strane u sukobima širom svijeta “da hrabro pristanu na istinski međusobni prekid vatre” tokom olimpijskog primirja na koje je pozvala Generalna skupština, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Generalna skupština UN-a je 2. decembra prošle godine konsenzusom usvojila rezoluciju kojom se podsjeća na drevnu grčku tradiciju “ekecheiria” ili “olimpijsko primirje”, čiji je cilj bio da se ohrabri uspostavljanje mirnog okruženja i obezbjedi siguran prolazak i učešće sportista na igrama.

Rezolucijom je upućen apel svim državama članicama UN-a da “poštuju olimpijsko primirje, pojedinačno i kolektivno” u periodu od sedmicu dana prije početka 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pa sve do sedmicu dana nakon održavanja Paraolimpijskih igara.

Promocija i jačanje kulture mira

Olimpijske igre traju od 4. do 20. februara, a zatim Paraolimpijske igre od 4. do 13. marta.

U Shahidovom apelu se pozivaju sve zemlje “da preduzmu konkretne akcije na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i svjetskom nivou kako bi promovirale i ojačale kulturu mira i harmonije zasnovane na duhu olimpijskog primirja.”

U apelu se navodi da su Ujedinjene nacije i Međunarodni olimpijski komitet unaprijedili saradnju i da je MOK odlučio da istakne zastavu UN-a na Olimpijskom stadionu i u olimpijskim selima kao izraz zajedničkih ciljeva dvije organizacije, kao što su “promocija mira, međusobnog razumijevanja i dobre volje među nacijama i narodima”.

Izvor: Agencije