Vatra na ledu: Jamajčanski bob timovi na Igrama u Kini

Jamajka se prvi put kvalificirala na tri takmičenja boba na Zimskim olimpijskim igrama: četverosjed, dvosjed za muškarce, te jednosjed za žene.

Karipska država privukla je pažnju ljubitelja zimskih sportova 1988. kada se njen četveročlani tim u bobu plasirao na Igre u Calgaryju (Reuters)

Jamajka je saopćila kako će njeni takmičari nastupiti na tri takmičenja u bobu na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, što je historijski uspjeh.

Ova karipska država sa gotovo tri miliona stanovnika i tropskom klimom, privukla je pažnju ljubitelja zimskih sportova 1988. godine kada se njen četveročlani tim u bobu plasirao na Igre u Calgaryju, po prvi put u historiji. Taj uspjeh bio je inspiracija za film o autsajderima Cool Runnings.

“Bit će vatre na ledu. Ovo je prvi put da se Jamajka kvalificirala na tri takmičenja boba: četverosjed, dvosjed za muškarce, te jednosjed za žene”, objavio je Team Jamaica na zvaničnom Twitter profilu.

Guranje automobila

Još nisu objavljena imena takmičara za četverosjed, ali se očekuje da će pilot biti Shanwayne Stephens, potpukovnik u Kraljevskim zračnim snagama. On je privukao pažnju javnosti 2020. tokom lockdowna u Velikoj Britaniji zbog COVID-19 kada je svaki dan sa članovima tima gurao automobil Mini Cooper ulicama engleskog grada Peterborougha.

Uprkos svom publicitetu, jamajkanska reprezentacija i dalje ima problema uoči Igara u Kini. Od kraja novembra pokušava sakupiti 194.000 dolara za novu opremu. Navodi se kako su do sada sakupili manje od 4.000 dolara.

Postoji šansa da se i četvrta jamajkanska ekipa plasira u Peking – ženski dvosjed je prva alternativa ukoliko dođe do otkaza kvalificiranih nacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije