SP 2022: Turska šalje kontingent od 3.250 policajaca u Katar

Na događaju se očekuje prisustvo preko milion navijača iz cijelog svijeta.

Katar je 2010. osvojio pravo na domaćinstvo prvog Svjetskog nogometnog prvenstva na Bliskom istoku (EPA)

Turska će poslati 3.250 policajaca i pripadnika snaga sigurnosti u Katar na Svjetsko nogometno prvenstvo 2022, izjavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, dodajući da je Ankara također trenirala katarsko osoblje uoči takmičenja.

Soylu je rekao da će tokom događaja biti raspoređeno 3.000 policajaca za nerede i drugog osoblja, kao i 100 pripadnika jedinice specijalnih snaga, 50 pasa za otkrivanje bombi i njihovih vodiča, 50 stručnjaka za bombe i ostalo osoblje.

“Ukupno 3.250 našeg osoblja privremeno će raditi u Kataru u novembru i decembru 2022. na 45 dana za Svjetsko prvenstvo. Na ovom događaju, na kojem se očekuje prisustvo preko milion navijača iz cijelog svijeta, naše osoblje će osigurati sigurnost”, rekao je Soylu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Prva svjetska smotra nogometa na Bliskom istoku

On je dodao kako je Turska također obučila 677 katarskog sigurnosnog osoblja u 38 različitih područja.

Turska i Katar ojačali su veze posljednjih godina, dok dvije zemlje često sarađuju na trgovačkim i ekonomskim pitanjima. Katar je 2010. osvojio pravo na domaćinstvo prvog Svjetskog nogometnog prvenstva na Bliskom istoku, a turnir će se održati od 21. novembra do 18. decembra.

Izvor: Agencije