Đokoviću sve upitniji nastupi u mnogim državama, ograničenja i u Španiji

Španski premijer Pedro Sanchez poručio je da se Novak Ðoković morati pridržavati zdravstvenih pravila u Španiji kako bi mogao tamo nastupati.

Đoković se u ponedjeljak vratio u Beograd nakon što mu je dan ranije uskraćen boravak u Australiji (EPA)

Nakon što mu je uskraćena viza za boravak u Australiji i nastup na prvom grand slamu sezone kojem je domaćin Melbourne, jer nije cijepljen protiv COVID-a 19, najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću sve su upitniji nastupi i na drugim velikim turnirima, kao što su Roland Garros, Wimbledon i US Open, ali i onim manjim. Posljednje upozorenje stiglo je iz Madrida.

Španski premijer Pedro Sanchez poručio je da se Ðoković morati pridržavati zdravstvenih pravila u Španiji kako bi mogao tamo nastupati, prenosi Reuters.

Na pitanje hoće li Đokoviću biti dozvoljeno da uđe u Španiju i da se takmiči na tamošnjim turnirima, a nakon što ga je Australija deportovala jer nije cijepljen, Sanchez je odgovorio da su pravila ista za sve.

“Svaki sportista koji se želi takmičiti u našoj zemlji mora se pridržavati zdravstvenih pravila Španije”, rekao je Sanchez.

Đoković se u ponedjeljak vratio u Beograd nakon što mu je dan ranije uskraćen boravak u Australiji. Prethodno je izgubio sudski spor na kojem mu je poništena viza.

Upitan nastup i u Parizu, Londonu, New Yorku…

Ubrzo je reagirala i francuska vlada, poručivši da svi sportisti koji dolaze u Francusku kako bi učestvovali na nekom takmičenju moraju biti cijepljeni.

Prema stavu vlade u Parizu, na koju se pozvao AFP, COVID potvrda neće biti obavezna samo za amaterske i profesionalne sportiste u Francuskoj, nego i za strane sportiste koji dolaze na takmičenja u tu državu.

Što se tiče Roland Garrosa, on počinje u maju. Situacija bi se mogla promijeniti do tada i mi se nadamo da će biti povoljnija. Vidjet ćemo, ali očigledno je da nema izuzetaka”, objavilo je francusko ministarstvo sporta.

Novak Đoković je nedavno otkrio da nije cijepljen, a prema tumačenju novog francuskog zakona, javio je B92, izgledno je da zbog toga neće moći igrati na Roland Garrosu ukoliko se u međuvremenu ne cijepi.

Prethodno je objavljeno da je potvrda o cijepljenju obavezna i za preostala dva grand slam turnira – Wimbledon i US Open.

Izvor: Agencije