‘Slučaj Đoković’: Teniser razočaran, za Vučića to uniženje, Hawke pozdravio odluku suda

Odluka donesena radi očuvanja sigurnosti australske zajednice, poručio je australski ministar imigracije Alex Hawke.

Najbolji teniser svijeta izgubio je spor pred Saveznim sudom Australije, uskraćena mu je viza i u najkraćem roku mora da napusti zemlju (EPA)

Australijski premijer Scott Morrison danas je pozdravio odluku federalnog suda koji je podržao ukidanje vize Novaku Ðokoviću, navodeći da će ta odluka pomoći “da granice Australije ostanu jake i bezbjedne”, javlja Tanjug.

“Sada je vrijeme da nastavimo sa Australijen Openom i vratimo se uživanju u tenisu”, naveo je Morrison, prenosi Reuters.

Australski ministar imigracije Alex Hawke pohvalio je u nedjelju odluku saveznog australskog suda kojom je potvrđena njegova odluka o ukidanju vize tenisača Novaka Đokovića, poručiviši da je odluka donesena radi očuvanja sigurnosti australske zajednice, prenosi Hina.

“Pozdravljam današnju jednoglasnu odluku saveznog suda Australije koja potvrđuje moju odluku da koristim svoju ovlast prema Zakonu o migracijama za ukidanje vize gospodina Novaka Đokovića u javnom interesu.”

Odluka o proterivanju Novaka Ðokovića je skandalozna i pokazala je kako u nekim drugim zemljama funkcioniše, odnosno ne funkcioniše vladavina prava, izjavila je danas predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

“Neverovatno mi je da imamo dve potpuno oprečne odluke suda u roku od samo nekoliko dana i 11 dana fizičkog i psihičkog maltretiranja. Kao predsednica Vlade Srbije nisam srećna, ali ne treba biti ni previše emotivan. Jedva čekam da vidim Novaka Ðokovića u svojoj zemlji, u Srbiji i da nekako zajedno prođemo sve ovo i da mu pružimo podršku u ovim teškim trenucima”, rekla je Brnabić novinarima poslije glasanja na referendumu za izmjenu Ustava Srbije.

Oglasio se Novak Đoković

Teniser Novak Ðoković oglasio se nakon odluke australskog Saveznog suda, koji je podržao poništenje njegove vize, i izjavio da je izuzetno razočaran presudom.

“Sada ću odvojiti malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što dam dalje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran presudom suda da odbije moju molbu za sudsko preispitivanje odluke ministra da mi ukine vizu, što znači da ne mogu ostati u Australiji i učestvovati na Australian Openu”, naveo je u saopštenju najbolji teniser svijeta, prenosi Tanjug.

Istakao je da poštuje odluku Suda i da će sarađivati sa nadležnim organima u vezi sa njegovim odlaskom iz zemlje.

“Neprijatno mi je što je fokus proteklih nedelja bio na meni i nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i turnir koji volim. Poželeo bih igračima, zvaničnicima turnira, osoblju, volonterima i navijačima sve najbolje na turniru. Na kraju, želeo bih da se zahvalim svojoj porodici, prijateljima, timu, navijačima i mojim sugrađanima Srbima na stalnoj podršci. Svi ste mi bili veliki izvor snage”, istakao je Ðoković.

Uskraćivanje vize

Najbolji teniser svijeta izgubio je spor pred Saveznim sudom Australije, uskraćena mu je viza i u najkraćem roku mora da napusti zemlju, saopšteno je u nedjelju poslije višesatnog sudskog procesa.

Australian Open objavio je da će Đokovića zamijeniti Salvatore Caruso.

Đokovićev tim, kojemu su na raspolaganju neke pravne opcije, nije se još oglasio hoće li se još nešto pokušati. Nakon što je sud potvrdio ukidanje Đokovićeve vize australski pravni stručnjaci navode da postoje još neke teoretske pravne opcije za njegove advokate ne dajući im previše nade, jer uključuju primjerice molbu ministru za imigraciju za izdavanjem privremene vize – istom ministru koji mu je vizu i ukinuo, prenijela je Hina CNN.

Đoković, nakon odluke saveznog suda i ako odluči ne poduzeti nikakve pravne poteze, prema pisanju svjetskih medija, može dobrovoljno otići iz Australije, a ako odbije bit će deportiran.

Reakcija Vučića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su australijske vlasti unizile sebe maltretiranjem Novaka Ðokovića i da Ðoković može da se vrati uzdignute glave u svoju zemlju, prenosi Tanjug.

Vučić je kazao da je razgovarao sa Ðokovićem poslije odluke, da ga je obodrio i rekao mu da ga jedva čekaju da ga vide u Srbiji, da se vrati u svoju zemlju, da dođe tamo gdje je uvijek dobrodošao.

“Oni koji misle da su isterali neke principe pokazali su da nemaju principe. Maltretirali su jednog tenisera 10 dana da bi mu uručili odluku za koju su znali od prvog dana da će je uručiti”, naglasio je on.

Vučić je ukazao da su rekli od početka da mogu ući samo vakcinisani ne bi bilo problema, a ovako su ostavili mogućnost za ljekarske izuzetke, u skladu s kojim je Ðoković došao i uradio sve što je trebalo.

“Onda je krenulo šikaniranje, lov na veštice protiv jedne osobe i zemlje. Na Novaku su želeli da pokažu kako funkcioniše svetski poredak i kako mogu da urade protiv svakoga”, podvukao je on.

Vučić je kazao da će Srbija, već u martu, australske sportiste dočekati na drugačiji, neuporedivo bolji način.

“Nećemo zarad izbora da se iživljavamo nad njima, da pokazujemo silu. Oni dolaze na atletsko prvenstvo i pokazaćemo da smo bolji od australijske vlade. Hvala narodu Australije za koji sam siguran da vole srpski narod onoliko koliko i mi njih”, rekao je on.

Izvor: Agencije