Ministar o Đokoviću: Politika vlade kristalno jasna, pravila važe za sve

Novaku Ðokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, nakon čega je proveo je šest dana u imigracijskom pritvoru, da bi sud u Melbourneu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Prvi teniser svijeta Novak Ðoković održao je još jedan trening (EPA)

Odluka o eventualnom ukidanju australijske vize Novaku Ðokoviću još uvek nije donesena, a prvi teniser svijeta održao je još jedan trening, javlja Reuters.

Ministar za imigracije Alex Hawke, koji ima diskrecijsko pravo da ukine vizu Đokoviću i naredi deportaciju ukoliko zaključi da je to od javnog interesa, još uvijek se nije oglasio, a mediji nagađaju da bi se to moglo dogoditi tokom dana.

Ðokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, nakon čega je proveo je šest dana u imigracijskom pritvoru, da bi Federalni sud u Melbourneu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Javnost bi podržala odluku o deportaciji

List The Age piše, pozivajući se na izvor iz Liberalne stranke premijera Scotta Morrisona, da vlada ima namjeru ponovno poništiti Ðokovićevu vizu. Navodi se i kako će Ðokovićev pravni tim, u slučaju odluke o deportaciji, odmah uložiti žalbu.

Prema online istraživanju medijske grupe News Corp, 83 posto Australijanaca podržalo bi odluku vlade o deportaciji Ðokovića, prenosi Tanjug.

Ministar finansija Simon Birmingham je za Kanal 9 ponovio da je odluka u rukama ministra Hawkea, ali i naveo kako je politika vlade “kristalno jasna”, a to je da – “pravila važe za sve”.

Oglasio se i Odbor za Melbourne, koji okuplja biznismene i umjetnike, prema kojem je reputacija grada kao domaćina velikih manifestacija narušena sporom oko Ðokovića.

Devet puta pobjednik Australian Opena

Đoković je u Melbourne doputovao zahvaljujući medicinskom izuzeću od vakcinacije.

No, policija tvrdi da nije predočio adekvatne dokaze koji bi mu omogućili ulazak u zemlju, gdje najbolji teniser svijeta treba učestvovati na Australian Openu.

Đoković se žalio na odluke o poništenju vize i deportaciji iz Australije te je na sudu tražio da mu se odobri ulazak u državu i nastup na turniru. Sud je odlučio u njegovu korist.

Najbolji teniser svijeta je deveterostruki pobjednik Australian Opena. Ima 20 Grand Slam naslova, a  taj rekord dijeli s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Izvor: Agencije