Claudia Pechstein priprema se za osme olimpijske igre u karijeri

Brzoklizačica Claudia Pechstein je najuspješnija njemačka sportistkinja na zimskim olimpijskim igrama s devet osvojenih medalja: pet zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane.

Prve Igre na kojima je nastupila Claudia Pechstein bile su u Albertvilleu 1992. godine (EPA)

Njemačka brzoklizačica Claudia Pechstein postat će prva žena koja će nastupiti na osam olimpijskih igara i, sa 50 godina, najstarija sportistkinja koja će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Pekingu, prenosi Anadolija.

“Gotovo mi svi kažu: ‘Nevjerovatno je da se još uvijek takmičiš na ovom nivou. To je ludo’. Volim klizanje”, rekla je Pechstein nakon što ju je Njemački olimpijski odbor uvrstio u tim za Igre u Pekingu.

Njemica će tako nadmašiti Anne Abernathy, sportistkinju sa Djevičanskih ostrva koja je imala 48 godina na svojim petim Olimpijskim igrama 2002. Abernathy se povrijedila tokom treninga 2006. godine i više se nije se takmičila.

Osvojila devet olimpijskih medalja

Pechstein je i najuspješnija njemačka sportistkinja na zimskim olimpijskim igrama s devet osvojenih medalja: pet zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane.

Prve Igre na kojima je nastupila Pechstein bile su u Albertvilleu 1992. godine, a morala je propustiti samo Vancouver 2010. godine, kada se bezuspješno borila na sudu protiv optužbi za uzimanje nedopuštenih sredstava.

Zimske olimpijske igre u Pekingu se održavaju od 4. do 20. februara. Dva dana nakon završetka Igara, Pechstein će proslaviti pedeseti rođendan.

Izvor: Agencije