Video: Vlasti ni danas neće donijeti odluku o Đokovićevoj vizi

Australian Open je objavio imena nositelja na turniru koji počinje za šest dana u Melbourneu – branitelj naslova, ujedno i prvi igrač svijeta Novak Đoković ima status prvog nositelja.

Devetostruki pobjednik Australian Opena odradio je trening u Rod Laver Areni (EPA)

Australijski ministar za imigracije Alex Hawke vjerovatno ni danas neće donijeti odluku o tome hoće li Novaku Ðokoviću ukinuti vizu, javlja The Age.

Prvi reket svijeta Đoković napustio je u ponedjeljak hotel u kojem je bio smješten, nakon što je sud poništio odluku australijskih vlasti o uskraćivanju vize. No, ministar za imigracijska pitanja i dalje ima pravo ponovno odbiti vizu i deportirati necijepljenog igrača.

Bez obzira na to, Australian Open je objavio imena nositelja na turniru koji počinje za šest dana u Melbourneu.

Branitelj naslova, ujedno i prvi igrač svijeta Novak Đoković ima status prvog nositelja, drugi je Rus Danil Medvedev, a treći Nijemac Alexander Zverev.

Odradio trening na centralnom terenu

U međuvremenu je devetostruki pobjednik Australian Opena odradio je trening u Rod Laver Areni, nakon što je dan ranije sud odbio zahtjev vlasti za njegovom deportacijom.

Australijska vlada ispituje je li Ðoković na svojim formularima za ulazak u zemlju iznio neistinu. Iz kabineta ministra Hawkea je potvrđeno kako on još uvijek rasmišlja o tome hoće li iskoristiti zakonsko pravo i ukinuti vizu Ðokoviću.

U svojim putnim papirima Ðoković je naveo da nije putovao 14 dana prije dolaska u Australiju. Međutim, The Age tvrdi da je, sudeći prema društvenim mrežama, Ðoković ipak za to vrijeme putovao iz Beograda u Španiju.

Nakon što je sudija Anthony Kelly naložio puštanje Đokovića iz karantina u kojem se nalazio pet dana, australijske vlasti najavile su kako razmatraju drugi način za deportaciju, javlja Tanjug.

ATP pozdravio odluku o vraćanju vize

Oglasio se i ATP Tour, koji organizira Udruženje teniskih profesionalaca, navodeći kako je kontroverza oko vize Novaka Đokovića donijela “štete na svim frontovima”.

ATP se zauzeo za jasnija pravila ulaska u Australiju te je pozvao igrače da se cijepe.

“Komplikacije koje su posljednjih dana bile povezane s ulaskom igrača u Australiju ukazale su na potrebu jasnijeg razumijevanja, komunikacije i primjene pravila. Jasno je da je Đoković putujući u Melbourne vjerovao da mu je dano potrebno medicinsko izuzeće koje je u saglasnosti s pravilima ulaska u zemlju”, naveo je ATP Tour.

Snažna preporuka igračima da se cijepe

ATP i dalje nastavlja sa snažnom preporukom svim igračima da se cijepe, jer to smatra esencijalnim kako bi se tenis nosio s pandemijom.

“Ovo se temelji na naučnim dokazima koji podržavaju pružene zdravstvene prednosti i usklađenost sa globalnim propisima o putovanju, za koje očekujemo da će s vremenom postati stroži”, navodi ATP.

Ohrabruje ih, nastavljaju, i to što je 97 od 100 najboljih igrača cijepljeno, što je i dovelo do  održavanja ovogodišnjeg Australian Opena.

Izvor: Agencije