Sud poništio odluku o deportaciji Đokovića, vlasti mogu ukinuti vizu

‘Srećan sam i zadovoljan što je sudija poništio odluku o odbijanju vize. Uprkos svemu što se desilo, želim da ostanem i pokušam da se takmičim na Australian Openu. Ostajem fokusiran na to’, poručio je Novak Đoković.

Đoković je uoči ročišta napustio hotel za tražitelje azila, u kojem je boravio prethodnih pet dana (EPA)

Vodeći teniser svijeta Novak Đoković odradio je prvi trening u Melbourneu, nekoliko sati nakon što je dobio žalbu na odluku o odbijanju vize na Saveznom okružnom sudu Australije uoči Australian Opena.

Đoković se zahvalio sucu što ga je pustio iz imigracijskog pritvora, rekavši kako je ostao usredotočen na svoju borbu za rekordni 21. Grand Slam, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Porodica Novaka Đokovića predstavila je kao veliku pobjedu odluku suda u Melbourneu da ukine odluku o deportaciji koja je ranije bila naložena najboljem teniseru svijeta.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je u Beogradu govorila Ðokovićeva porodica, poručili su kako Ðoković poštuje zakone, ali neće ni odustati od svojih prava.

“Novak Ðoković je slobodan. On je već bio danas na terenu, nakon što je pušten na slobodu”, izjavio je Ðorđe Ðoković, brat srpskog tenisera.

Sam teniser nije se obratio novinarima na konferenciji putem videolinka, kako je bilo najavljeno, ali se prethodno oglasio na Twitteru.

“Srećan sam i zadovoljan što je sudija poništio odluku o odbijanju vize. Uprkos svemu što se desilo, želim da ostanem i pokušam da se takmičim na Australian Openu. Ostajem fokusiran na to. Ovde sam došao da igram na jednom od najvažnijih turnira pred neverovatnom publikom”, napisao je Đoković u objavi koja je popraćena fotografijom iz Rod Laver Arene.

Sud u Melbourneu odlučio je prethodno da ukine odluku o deportaciji koja je bila naložena Novaku Ðokoviću i za kojeg su vlasti tražile da mu ne bude dozvoljen ulazak u Australiju, javlja Tanjug.

Sudija Anthony Kelly naredio je vlastima da puste Đokovića iz karantina u roku od 30 minuta od njegove odluke te da mu se vrati pasoš i svi drugi dokumenti, javlja AP. Troškove suđenja će platiti australijske vlasti.

Tanjug javlja kako je sudija Kelly, u obrazloženju presude, naveo da je odluka vlasti o ukidanju vize Đokoviću – “nerazumna”.

Tanjug je kasnije javio, pozivajući se na australijski The Age, da je policija stigla u zgradu u kojoj se nalazi kancelarija advokata koji su zastupali Novaka Ðokovića na sudu. Advokati ranije su potvrdili da se najbolji teniser svijeta nalazi sa njima.

U međuvremenu, pojavili su se snimci na kojima se vidi sukob Đokovićevih pristalica i policije. Prema tim snimcima, najmanje jedna osoba je povrijeđena.

Moguće novo poništenje vize

Prethodno je satima trajalo iznošenje argumenata Đokovićeve odbrane, koja je iznijela razloge zbog kojih smatra da svjetskom “broju 1” treba dozvoliti da uđe u Australiju, da se oslobodi svih optužbi i igra na Australian Openu, a potom i tužiteljstva.

Prema The Guardianu, ministar za pitanja imigracija Alex Hawke ima mogućnost novog poništenja vize. Ako se to dogodi i Đoković bude deportiran, mogao bi dobiti zabranu ulaska u zemlju do tri godine. I na takvu odluku postoji mogućnost žalbe.

Australijski zakon o imigraciji navodi kako ministar ima diskrecijsko pravo da ukine vize iz bilo kojeg razloga.

Muškarac leži na zemlji nakon što je zadobio povredu tokom sukoba između pripadnika srpske zajednice i viktorijanske policije u Melburnu (EPA)

Odluka ipak u utorak

Ministar Hawke ipak neće donijeti odluku hoće li ukinuti Đokovićevu vizu do ponoći po australijskom vremenu (do podneva prema srednjoevropskom), javlja The Age. Odluka se očekuje u utorak.

“Ostaje diskrecijsko pravo ministra Hawkea da razmotri ukidanje vize gospodina Đokovića po osobnom ovlaštenju u okviru članka 133C(3) Zakona o migracijama. Ministar trenutno razmatra to pitanje i proces je u toku”, rekao je glasnogovornik ministra Hawkea za The Guardian.

Ne postoji vremensko ograničenje za poništenje vize, navodni britanski list, nego se to može učiniti kad god, odnosno kad ministar utvrdi da za to postoji razlog i da je to u javnom interesu.

‘Nisam vakcinisan i COVID sam imao dva puta’

The Guardian prenosi i transkripte razgovora koje je Đoković imao sa službenicima australijske administracije u kojima teniser potvrđuje da nije cijepljen, ali i da je dva puta prebolovao COVID-19.

Prema razgovoru sa službenikom granične policije prilikom ulaska u Australiju, Đoković je upitan i koji su mu razlozi dolaska u Australiju, na šta je odgovorio da je profesionalni teniser i da je došao da igrati na Australian Openu.

“Nisam vakcinisan. COVID sam imao dva puta – u junu 2020. godine i nedavno. Bio sam pozitivan 16. decembra 2021. godine”, rekao je Ðoković, prenosi Tanjug.

Sudija: Šta je ovaj čovjek više mogao učiniti?

Agencija Reuters prenosi kako je sudija Kelly tokom ročišta izrazio zabrinutost zbog postupanja s Đokovićem nakon što je pritvoren po dolasku. Prema njegovim riječima, Đoković je dobio potrebno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv COVID-a 19 prije nego što je doputovao u Melbourne.

“Šta je ovaj čovjek više mogao učiniti”, upitao je Kelly.

Đokovićevi advokati tvrde da je nedavna zaraza COVID-om 19 kvalificirala Đokovića za medicinsko izuzeće od zahtjeva za dvostruko cijepljenje neaustralskih državljana koji ulaze u zemlju.

Australska vlada, međutim, kaže da nedržavljani nemaju pravo garantiranog ulaska u Australiju te je dovela u pitanje njegovo traženo izuzeće.

Tokom suđenja, Đokovićev advokat Nicholas Wood iznio je informacije o tome da njegov klijent pružio dokaze koji potkrepljuju zahtjev za izuzeće koji se temeljio na mjerama koje je definirala Australska tehnička savjetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI), nezavisno tijelo zaduženo za pružanje smjernica australijskoj vladi.

Medicinsko izuzeće od vakcinacije

Đoković je uoči ročišta napustio hotel za tražitelje azila, u kojem je boravio prethodnih pet dana.

Prethodno je u Melbourne doputovao zahvaljujući medicinskom izuzeću od vakcinacije.

No, policija tvrdi da nije predočio adekvatne dokaze koji bi mu omogućili ulazak u zemlju, gdje najbolji teniser svijeta treba učestvovati na Australian Openu.

Đoković se žalio na odluke o poništenju vize i deportaciji iz Australije te je na sudu tražio da mu se odobri ulazak u državu i nastup na turniru.

Najbolji teniser svijeta je deveterostruki pobjednik Australian Opena. Ima 20 Grand Slam naslova, a  taj rekord dijeli s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Izvor: Agencije