Novogodišnja turneja: Kobayashi najbolji i u Garmischu

Japanski skakač je, petom pobjedom u ovoj sezoni i 24. u karijeri, preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa sa 696 bodova.

Ryoyu Kobayashi slavi na postolju nakon pobjede u drugoj etapi 70. turnira četiri brda (EPA)

Nakon što je pobijedio Oberstdorfu i osvojio prvu etapu na novogodišnjoj turneji “Četiri skakaonice”, japanski skakač na skijama Ryoyu Kobayashi bio je najbolji i prvog dana 2022. godine na Velikoj olimpijskoj skakaonici u Garmisch-Partenkirchenu.

Za razliku od Oberstodrfa, gdje je do pobjede stigao sjajnim skokom u drugoj seriji, 25-godišnji Japanac je na drugoj od četiri stanice turneje slavio odličnim nastupom u prvoj seriji, kad je skokom od 143 metra napravio bodovnu zalihu u odnosu na sve konkurente, osim Nijemca Markusa Eisenbichlera, koji je skočio dva metra kraće i zaostao za tri boda.

U drugoj seriji je Eisenbichler poletio do 143,5 metra, ali nije uspio izvesti idealan doskok, što je ostavilo dovoljno prostora Kobayashiju za kalkulaciju.

Opet odličan rezultat za Lovru Kosa

Japančev skok u finalu bio je osam metara kraći, ali je, uz bolje ocjene i veću kompenzaciju zbog nižeg zaletišta, na kraju uspio pobijediti za samo dvije desetinke boda.

Veselje slovenskim ljubiteljima skijaških skokova priredio je 22-godišnji Lovro Kos, koji je skokovima od 135,5 i 138 metara osvojio treće mjesto, a za pobjednikom je zaostao za 5,2 bodova.

Osvajanjem četvrtog mjesta u Garmisch-Partenkirchenu u konkurenciji za osvajanje “Zlatnog orla” ostao je Norvežanin Marius Lindvik (283,7).

On je u redoslijedu novogodišnje turneje nakon dva natjecanja u Njemačkoj na drugom mjestu, a za vodećim Kobayashijem zaostaje za 13,2 bodova.

Treći je Kos sa 17,7 bodova zaostatka.

Vodstvo i u Svjetskom kupu

Kobayashi je današnjom pobjedom, petom u ovoj sezoni i 24. u karijeri, preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa sa 696 bodova.

Do danas vodeći Nijemac Karl Geiger je pao na drugo mjesto (675), nakon što je u Garmischu bio sedmi.

Već trećeplasirani Norvežanin Halvor Egner Granerud (473) za vodećim dvojcem zaostaje više od 200 bodova.

Skakački karavan će sada preseliti u Austriju, gdje ih 4. januara čeka takmičenje na skakonici Bergisel u Innsbrucku, a 6. januara finale turneje u Bischofshofenu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada