Kreće ‘Dakar Rally’: Prvi put učestvuje hibridni automobil

Šezdeset žena će nastupiti na Dakaru ove godine, uključujući tri potpuno ženske posade i dvije vozačice iz Saudijske Arabije, koja je tek prije dvije godine dopustila ženama da voze.

Rally kreće iz lučkog grada Jeddaha, u kojem će biti i cilj nakon 12 etapa. (EPA)

Treće saudijsko izdanje utrke Dakar Rally, koje u subotu kreće iz Jeddaha, održat će se s malo izmijenjenom rutom, ali i s nikad viđenim automobilom i motociklima.

Od 1. do 14. januara 2022. u pijesku Arapskog poluotoka takmičit će se 1.065 učesnika u 578 vozila na 8.375 kilometara predviđenih programom ovog 44. Dakara.

Branitelji naslova, Francuz Stephane Peterhansel (automobili/Audi) i Argentinac Kevin Benavides (motocikli/KTM), su na startu. Peterhansel će voziti hibridni automobil, koji će po prvi put učestvovati na Dakaru.

Drugi Audijev hibrid vozit će iskusni Španac Carlos Sainz, trostruki pobjednik iz 2010, 2018. i 2020. godine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

‘Poluga’ za poboljšanje imidža

I 60 žena također će nastupiti na Dakaru ove godine, uključujući tri potpuno ženske posade i dvije vozačice iz Saudijske Arabije, koja je tek prije dvije godine dopustila ženama da voze.

Saudijski čelnici, često kritizirani zbog kršenja ljudskih prava, već nekoliko godina koriste sport kao diplomatsku polugu za poboljšanje imidža.

Rally kreće iz Jeddaha, lučkog grada na centralnom zapadu, u kojem će biti i konačni cilj nakon 12 etapa.

Izvor: Agencije