Uhapšen napadač na sudiju meča Velež – Borac

Nakon utakmice Velež – Borac, koja je održana 21. septembra u Mostaru, napadnuti su sudija Sabrija Topalović, pomoćnik Admir Šehović i supervizor suđenja Adnan Alispahić.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak zapaljenog vozila, kao i intervencija vatrogasne službe i policije (Sportsport - Screnshot)

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona uhapsili su osobu inicijala F. L. (21) iz mjesta Domanovići kod Čapljine zbog osnovanih sumnji da je sudjelovao u napadu na fudbalskog Sabriju Topalovića i njegove kolege prije sedam dana u tunelu Lendava, nakon utakmice Velež – Borac, potvrđeno je iz hercegovačko-neretvanske policije.

Bosanskohercegovački mediji prenose da je F.L. nakon hapšenja zadržan u prostorijama Policijske uprave Čapljina, nakon čega je predan policijskim službenicima Policijske uprave Konjic na dalje postupanje, s obzirom na to da oni vode istragu u ovom slučaju.

Osim njega, policija traga za još trojicom počinitelja, koji su presreli automobil u kojem je bio Topalović te porazbijali stakla i izudarali jednoga od putnika. Zatim su ubacili baklje u automobil koji je vrlo brzo planuo.

Napad na sudiju Topalovića

Podsjećamo, 21. septembra, nakon utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine Velež – Borac u Mostaru, koja je prekinuta u 82. minuti zbog ulaska navijača u teren, u tunelu Lendava, nedaleko od Jablanice, presretnut je automobil sudije Sabrije Topalović. U tom trenutku u vozilu su bili i pomoćnik Admir Šehović i supervizor suđenja Adnan Alispahić.

“Napadači su palicama razbili stakla i ubacili baklju u automobil. Tom prilikom lakše tjelesne povrede zadobila je osoba A. A. (50) kojoj je ljekarska pomoć pružena u Domu zdravlja Jablanica. Napadači su pobjegli u vozilu marke Golf”, naveli su tada iz Operativnog centra MUP-a HNK.

U međuvremenu je na društvenim mrežama objavljena i snimka zapaljenog vozila, kao i intervencija vatrogasne službe i policije.

Osude napada, suspenzija stadiona i oduzimanje bodova

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je najoštrije osudio napade na službene osobe u kojima je bio ugožen fizički integritet ljudi, te je potrebno “hitno poduzimanje svih mjera kako se takvi incidenti više nikad ne bi ponovili”, prenijela je agencija Fena.

Disciplinska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu, održanoj dan kasnije, donijela je odluku o oduzimanju tri boda Fudbalskom klubu Velež iz Mostara.

“FK Velež se kažnjava novčanom kaznom od 10.000 konvertibilnih maraka (5.000 eura) i oduzimanjem tri boda, suspenduje se stadion FK Velež ‘Rođeni’ na šest utakmica, a predsjednik FK Velež Šemsudin Hasić se kažnjava zabranom obavljanja funkcija u fudbalu u trajanju od dvije godine”, saopćeno je iz N/FS BiH.

Izvor: Agencije