Olimpijske igre u Los Angelesu koštat će 6,9 milijardi dolara

Izvršna direktorica Organizacionog odbora Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2028. godine kazala je kako će takmičenje biti na vrijeme i u okviru budžeta.

OI i POI će fiskalno biti zdrave i ostaviti će trajan utjecaj na grad domaćin, navodi čelnica Odbora (EPA)

Ljetne olimpijske i paraolimpijske igre u Los Angelesu 2028. godine koštat će 6,9 milijardi dolara, najavila je izvršna direktorica Organizacionog odbora Kathy Carter.

“OI i POI će fiskalno biti zdrave i ostaviti će trajan utjecaj na grad domaćin. Prije svega, mi ćemo biti domaćini igara koje su na vrijeme i u okviru budžeta”, dodala je ona, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kazala je kako će igre koristiti širokim spektrom postojećih sportskih objekata u gradu, a potrošnja će se nadoknaditi prihodima od sponzorstava, prodajom ulaznica i drugim izvorima.

Za sport pristupačan djeci

Rekla je kako je ključna komponenta izgradnje trajnog naslijeđa i pridobijanja skeptika u gradu početak programa koji će poboljšati živote stanovnika Los Angelesa.

U tu je svrhu LA28 obećao ulaganje od 160 miliona dolara kako bi djeci širom Los Angelesa sport bio pristupačniji.

“Nismo htjeli čekati 2029. godinu nakon što zatvorimo igre i uredimo knjige kako bi počeli utjecati na učešće djece u sportu. Vjerujemo da ćemo moći poboljšati živote djece u Los Angelesu“,  istakla je Kathy Carter.

Izvor: Agencije