Kvalifikacije za SP: BiH odnijela veliki bod iz Francuske

Bosna i Hercegovina je u Strasbourgu odnijela veliki bod protiv Francuza; Hrvatska remizirala sa Rusijom, kao i Slovenija, koja je podijelila bodove sa Slovačkom.

Reprezentacija pod vodstvom Ivayla Peteva povela je golom Edina Džeke u 36. minuti (Reuters)

Prvi dan septembra označio je nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Bosna i Hercegovina je u Strasbourgu odnijela veliki bod protiv Francuza.

BiH je došla u vodstvo u 36. minuti golom Edina Džeke, a izjednačio je Antoine Griezmann u 40. minuti.

Nogometaši BiH ostvarili su drugi remi u trećoj utakmici u kvalifikacijama za SP. Izabranici selektora Ivayla Peteva uspjeli su osvojiti bod protiv aktuelnih svjetskih prvaka, a malo je nedostajalo da uzmu puni plijen, s obzirom na to da su u drugom poluvremenu bili bolji i propustili nekoliko prilika za drugi pogodak.

(Reuters)

Domaći su u prvom poluvremenu igrali ofanzivnije i imali veći posjed, ali su nogometaši BiH odigrali disciplinovano u odbrani, dok su u napadu imali nekoliko dobrih situacija. Prvu pravu priliku BiH je imala preko Pjanića čiji pokušaj iz slobodnog udarca brani Lloris. Nekoliko minuta kasnije BiH dolazi u vodstvo golom Džeke, koji koristi asistenciju Demirovića i sa dvadesetak metara preciznim udarcem pogađa ugao gola.

Na izjednačenje se nije dugo čekalo. Nakon kornera sa lijeve strane Griezmann je u šesnaestercu leđima zahvatio loptu koja se odbila od Hadžikadunića i prevarila Šehića. Golman BiH je uspio izbaciti loptu iz gola, ali je sudija, uz pomoć VAR-a, priznao pogodak s obzirom na to da je lopta prešla gol-liniju.

Do kraja poluvremena Francuzi su krenuli potpuno ofanzivno, ali je odbrana bh. tima bila na visini zadatka.

Francuzi sa igračem manje

Na početku drugog poluvremena Francuzi su ostali s igračem manje, nakon što je crveni karton dobio Kounde zbog oštrog starta nad Kolašincem koji zbog povrede nije mogao nastaviti utakmicu.

(Reuters)

U nastavku meča BiH je preuzela inicijativu, a u posljednjoj trećini meča krenula i po drugi pogodak. Prvu priliku imao je Džeko koji je dobro primio loptu pored Kimpembea, ali nije najbolje šutirao iz teške pozicije. Potom je Prevljaka iz dobre pozicije šutirao preko gola, a u finišu je Pjanić pokušao iz slobodnog udarca, ali neprecizno.

Na kraju je ostalo 1:1, a remijem mogu biti zadovoljne obje ekipe.

Naredni meč u kvalifikacijama nogometaši BiH igraju 7. septembra u Zenici protiv Kazahstana. Tri dana ranije odigrat će prijateljski meč s Kuvajtom, također u Zenici.

Bez golova u okršaju Rusije i Hrvatske

Nogometaši Hrvatske odigrali su u srijedu na stadionu Lužnjiki utakmicu bez pogodaka na gostovanju kod Rusije u Moskvi, u utakmici 4. kola grupe H Evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

Selektor Zlatko Dalić u nastavak je kvalifikacija krenuo sa znatno izmijenjenom ekipom u odnosu na onu s EURA, u konkurenciji nije bilo Brekala, Petkovića, Rebića, Badelja i Vrsaljka, zbog ozljeda su otpali kapetan Modrić i Budimir, a zbog kartona pravo nastupa nije imao niti Vida, pa je uoči početka utakmice u Moskvi bod bio vrlo prihvatljiv.

(Reuters)

I Rusija je u odnosu na EURO uvelike izmijenila sastav, novi selektor Valerij Karpin je pomladio sastav koji je izgledao vrlo neuigrano te je velikim dijelom susreta izgledalo kako su oba sastava zadovoljna bodom. Takav pristup donio je siromašnu predstavu bez pogodaka, piše Hina

Nakon ovakvog rezultata Hrvatska i Rusija su ostale na vrhu tasbele sa po sedam osvojenih bodova, jednim više od treće Slovačke, a tri više od Slovenije, Malte i Cipra.

Sljedeću utakmicu Hrvatske će odigrati u Bratislavi kod Slovačke, u subotu, 4. septembra, s početkom u 20.45 sati.

Slovenija u grupi iza Hrvatske i Rusije

Slovenija na stadionu Stožice remizirala sa Slovačkom 1:1.

Oba gola postignuta su u prvom poluvremenu, a bod Sloveniji osigurao je Stojanović, nakon što je za vodstvo Slovaka pogodio Robert Bozenik.

(Reuters)

Slovenija nakon četiri odigrane utakmice ima 6 bodova i nalazi se na trećem mjestu iza Hrvatske i Rusije.

Slijedeću utakmicu igra 4. septembra protiv Malte.

Izvor: Agencije