Spektakularnom ceremonijom završene Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju će ostati upamćene po organizaciji koja je prilagođena uslovima pandemije, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja (Reuters)

Spektakularnom ceremonijom i vatrometom završene su 32. Ljetne olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23, jula, javlja Aanadolija.

Olimpijjske igre su najmasovnije svjetsko sportsko takmičenje na kojem se za medalje u različitim sportovima nadmetalo više od 11.000 sportistkinja i sportista iz cijelog svijeta.

Danas su završena sva takmičenja i podijeljene medalje najuspješnijim sportistima. Na ceremoniji zatvaranja Olimpijade su dodijeljene medalje najboljim učesnicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zlatne medalje pripale su kenijskim atletičarima Eliudu Kipchogeu i Peres Jepchirchir.

(Reuters)

Olimpijske igre u Tokiju će ostati upamćene po organizaciji koja je prilagođena uslovima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportisti u poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

“Žestoko ste se nadmetali na borilištima, ali i zajedno živjeti, što je snažna poruka solidarnosti i mira. Nadahnuli ste nas idejom ujedinjenja sporta“, kazao je Bach.

Ističući kako olimpijski duh i Olimpijada u Tokiju predstavljaju simbol nade i budućnosti, Bach je kazao da Japan i Japanci mogu biti ponosni na organizaciju ovih igara.

Medalje na Olimpijadi u Tokiju osvajali su sportisti i sportistkinje iz ukupno 93 zemlje.

(Reuters)

Hrvatska najuspješnija iz regije

Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja, uključujući 39 zlatnih. Druga je Kina sa 88 medalja, među kojima 38 zlatnih, domaćin Japan je na trećem mjestu sa 58 medalja (27 zlatnih).

Iz regije je Hrvatska bila najuspješnija na Olimpijskim igrama u Tokiju jer je sa po tri zlatne i srebrne i dvije bronzane medalje zauzela 26. mjesto. Srbija je 28. sa tri zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih medalja.

Slovenija je osvojila pet medalja – tri zlatne, jednu srebrenu i jednu bronzu.

Kosovo je osvojilo dvije zlatne medalje, a Sjeverna Makedonija jednu srebrenu.

(Reuters)

Sportisti iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine nisu osvajali medalje.

Iako nisu osvojili niti jednu medalju, sedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine.

Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu 2024. godine, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo danas je u Tokiju i formalno preuzela olimpijsku zastavu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada