MOK izbacio dvojicu bjeloruskih trenera sa OI zbog sprinterke

Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je zvaničnu istragu o navodima da je Bjelorusija pokušala da prisili sportistkinju da se sa Olimpijskih igara u Tokiju vrati u zemlju.

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaja doputovala je četvrtak u Varšavu, nakon što je Poljska njoj i njenom suprugu odobrila humanitarne vize (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici bjeloruskih trenera zbog njihove navodne umiješanosti u pokušaj da primoraju sprinterku Kristinu Timanovskaju da se vrati u Bjelorusiju sa Olimpijskih igara u Tokiju i oni su iseljeni iz Olimpijskog sela, objavljeno je na Twitter nalogu MOK.

U objavi se navodi da je MOK mjere protiv Jurija Moiseviča i Artura Šimaka preduzeo “zarad dobrobiti bjeloruskih sportista koji su i dalje u Tokiju”, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je formirana Disciplinska komisija MOK-a koja treba da razjasni okolnosti incidenta i ulogu navedenih trenera u njemu.

Njima će, kako se navodi, biti omogućeno da daju izjave.

Dolazak u Varšavu

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaja doputovala je četvrtak u Varšavu, nakon što je Poljska njoj i njenom suprugu odobrila humanitarne vize.

Ona je prethodno odbila da se vrati u domovinu sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Timanovskaja, koja je kritizirala postupke trenera svog tima, provela je dvije noći u poljskoj ambasadi u Japanu prije nego što je odletjela za Varšavu preko glavnog grada Austrije Beča.

Bjeloruski olimpijski komitet objavio je da su njeni treneri odlučili da je sa Olimpijade vrate kući zbog psihološkog stanja, čemu je prethodila njena kritika na račun atletskog saveza, koji je htio da je ubaci u štafetu 4×400 metara, disciplinu koju nije trčala do tada, pošto su dvije bjeloruske trkačice suspendirane.

Nakon toga nju su prebacili na aerodrom, gdje je odbila da se ukrca na let za Istanbul i umjesto toga se obratila policiji za pomoć, a Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je zvaničnu istragu o navodima da je Bjelorusija pokušala da prisili sportistkinju da se sa Olimpijskih igara u Tokiju vrati u zemlju.

Izvor: Agencije