VAR od septembra u evropskim kvalifikacijama za SP 2022.

Prvobitni planovi za početak upotrebe  VAR-a odgođeni su zbog logističkih problema i rizika povezanih sa pandemijom korona virusa.

VAR sistem počet će se koristiti od četvrtog kola kvalifikacija, uključujući sve preostale utakmice koje će se odigrati od septembra ove godine (EPA)

Evropska nogometna federacija (UEFA) je objavila kako će u preostalim utakmicama evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru biti korištena Video assistant referee (VAR) tehnologija.

Slijedom julske odluke Izvršnog odbora UEFA-e, VAR sistem počet će se koristiti od četvrtog kola kvalifikacija, uključujući sve preostale utakmice koje će se odigrati od septembra ove godine, prenosi Hina.

Prvobitni planovi za početak upotrebe  VAR-a odgođeni su zbog logističkih problema i rizika povezanih sa pandemijom korona virusa.

Implementacija VAR-a

Implementacija VAR-a, koju organizira UEFA, provodit će se na licu mjesta, odnosno stadionu reprezentacije domaćina, uz korištenje posebnih kombija koje će osigurati pružatelji usluga UEFA-ing VAR sistema.

Video Assistant Referee je sistem razvijen početkom 2010-ih u Holandiji.

Elitni rang nogometa ove države – Eredivisie je prvi testiralo VAR u sezoni 2012/13, a australska A-League je prva uvela sistem 2017. godine.

Nakon toga VAR su preuzeli u američkom MLS-u, Bundesligi, Serie A, Primeri, Le Championnatu…

Izvor: Agencije