Španskim klubovima zabranjeno reklamirati kladionice

La Liga, tijelo koja organizira održavanje prve i druge nogometne lige, tvrdi da 32 od 42 profesionalna kluba imaju nekog sponzora iz sektora klađenja i igara na sreću.

Pet prvoligaških klubova još uvijek nije uspjelo pronaći zamjenskog spoznora (EPA)

Španski nogometni klubovi od ponedjeljka više ne smiju na dresovima nositi reklame kladionica i kockarnica, a pet prvoligaških klubova još uvijek nije uspjelo pronaći zamjenskog spoznora iako su odigrana tri kola nove sezone.

Real Sociedad, Alaves, Cadiz, Granada i Mallorca su ušli u novu sezonu s dresovima bez ispisanih imena sponzora na njima.

Igrači Cadiza, kluba sa juga Španije, u subotu su posljednji put istrčali u žutim majicama na kojima je pisalo Dafabet, što je kladioničarska kuća sa Filipina, prenosi Hina.

“Tražili smo pravni način da ipak zadržimo ime tog sponzora, no ipak ćemo morati pronaći zamjenskog sponzora. Valjda ćemo ga uspjeti naći”, poručilo je vodstvo tog kluba, koji je godišnje dobijao oko dva miliona eura od Dafabeta.

Gubitak od 90 miliona eura

Španska ljevičarska Vlada je u novembru 2020. godine donijela zakon prema kojem se reklame internetskih kladionica smiju emitirati samo između 1:00 i 5:00 sati u noći.

Na televiziji i radiju neće se vrtjeti u niti jedno drugo vrijeme te im je zabranjeno oglašavanje kroz sport.

La Liga, tijelo koja organizira održavanje prve i druge nogometne lige, tvrdi da 32 od 42 profesionalna kluba imaju nekog sponzora iz sektora klađenja i igara na sreću.

Jedan od sponzora Real Madrida, iako ne istaknut na prednjoj strani dresa, bila je prethodnih godina kladionica Codere, pa ju je tokom promotivnih događaja i intervjua reklamirao kapitan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, proglašen najboljim nogometašem svijeta u 2018. godini.

“Imati toliko nogometaša koji reklamiraju kladionice ili nose dresove s imenom kladionica, i tako pozivaju najmlađe da se klade, nije dobra poruka. To nije liga kakvu želimo”, rekao je Mikel Arana, direktor zadužen za regulaciju igara na sreću u Španiji.

Arana tvrdi kako se takvim oglasima “bombardira” mlade, pa da je primjetan porast kladioničara u dobi između 18 i 19 godina.

La Liga je, međutim, uložila žalbu Vrhovnom sudu Španije i tvrdi da će zbog novog zakona klubovi zajedno samo ove godine ostati bez 90 miliona eura, a sve to u trenutku kada su zbog pandemije korona virusa stadioni djelomično zatvoreni.

Uglavnom najveći sponzori klubova

Košarkaški prvoligaši Bilbao Basket i Baskonia, kojima sezona još uvijek nije počela, morat će iz svog imena izbaciti nazive kladionica Retabet i Kirolbet.

Vlada premijera Pedra Sancheza, zabrinuta masovnim širenjem kladionica diljem zemlje, u oktobru 2020. godine je poslala pismo nogometnim klubovima u kojem ih je upozorila da ugovore s takvim sponzorima smiju produžiti maksimalno do 30. augusta 2021. godine, odnosno do ponedjeljka.

Sponzori imena kojih su na dresovima su uglavnom najveći sponzori klubova.

Kladionica Codere je u dokumentu poslanom američkom tržišnom regulatoru, dostavljenom zbog spajanja svoje podružnice s jednom kompanijom izlistanom na američkoj berzi, navela kako “politički uvjeti za igre na sreću u Španiji mogu biti i dalje negativni”.

Igre na sreću su pod nadzorom ministarstva kojim upravlja lijevi Podemos, manjinski partner u većinski socijalističkoj Vladi.

Još ranije je na isti način zabranjeno reklamiranje alkohola i duhanskih proizvoda.

Marketinški analitičar Adrian Mediavilla kaže da je “teško povjerovati kako klubovi ne mogu naći zamjenske sponzore”.

Ostalo je još velikih 13 klubova

“Dovoljno je kompanija iz drugih sektora koje preko nogometa žele povećati svoju vidljivost. Potražnja za nogometom je velika, pa je potrebno samo malo više kreativnosti u marketinškim odjelima klubova”, kazao je Mediavilla.

Od 98 klubova iz Španije, Engleske, Italije, Njemačke i Francuske samo njih devet nema ime sponzora na dresu.

Uz spomenutih pet španskih timova, nemaju ih ni italijanski Lazio, Venezia, Spezia i Salernitana, podatak je novina La Vanguardia.

Prema istom izvoru, samo 13 klubova još uvijek na dresovima nosi imena kladionica, od čega ih je devet iz Engleske, a četiri iz Francuske.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO