Pandemija COVID-19 ‘uzela’ klubovima 2,5 milijarde eura

Od proljeća 2020. godine natjecanja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama.

Za sezonu 2020/21. KPMG očekuje kumulativni gubitak od 'više od dvije milijarde eura' za ovu finansijsku godinu (EPA)

Mjere zatvaranja su u pet velikih evropskih liga u posljednje dvije sezone, zbog pandemije COVID-19 uzele klubovima 2,5 milijardi eura prihoda “na dan utakmice”.

Od proljeća 2020. godine natjecanja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama, smanjivši za 27 posto broj utakmica s publikom u sezoni 2019/20. u Engleskoj, Njemačkoj, Španiji, Italiji i Francuskoj, navodi se u studiji revizorske kuće KPMG, prenosi Hina.

To je dovelo do “značajnog pada, od gotovo 500 miliona eura u kumulativnom prihodu, na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1,9 milijardi eura”, rezultati su studije.

Bundesliga najviše izgubila

Utjecaj se najviše osjetio u Bundesligi, koja ima najveći prosječni broj gledatelja po utakmici na svijetu (42.000) i koja je bilježila gubitak od 157 miliona eura.

Ligue 1, s prosjekom posjećenosti od 23.000 gledatelja po utakmici, izgubila je tri puta manje (48 miliona eura).

Na klupskom nivou, i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barcelona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 miliona eura. Zbog toga su njihovi prihodi iznosili 136 miliona eura i 120 miliona eura.

Za sezonu 2020/21, koja se gotovo u potpunosti odvijala s praznim tribinama u pet zemalja, KPMG očekuje kumulativni gubitak od “više od dvije milijarde eura” za ovu finansijsku godinu.

Očekuje se djelomičan povrat

Revizorska kuća vjeruje da će sezona koja je tek počela ponuditi samo djelomičan povrat ovih gubitaka.

Što se tiče pandemijskih mjera, okviri su različiti od zemlje do zemlje, pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španija dopušta popunjenost od samo 40 posto, a italijanska Serie A 50 posto.

Druge mjere, poput zabrane prodaje hrane i pića u Španiji, također bi mogle utjecati na klupske prihode, jer će teži protokoli za ulazak na stadione i potrebne pogodnosti predstavljati dodatne troškove.

Izvor: Agencije