MOK: Bjeloruskinja Timanovska na sigurnom u Tokiju

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska je odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom.

Timanovska je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda (Reuters)

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska, koja je odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom, nalazi se “na sigurnom”, u Tokiju, saopštio je u  ponedjeljak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Timanovska (24) je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda, rekao je glasnogovornik MOK-a Mark Adams na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Ona je putem aplikacije Telegram potvrdila reporteru Reutersa da se glavni trener Bjelorusije sinoć po japanskom vremenu pojavio u njenoj sobi u Olimpijskom selu i rekao joj da mora da pođe s njim.

“Glavni trener mi je prišao i rekao da je ‘odozgo’ dobio nalog da me sklone. U pet (popodne) su došli u moju sobu, rekli mi da se spakujem i odveli su me na aerodrom”, napisala je Timanovska u poruci.

Međutim, atletičarka iz Belorusije je odbila da se ukrca na let i rekla da neće da se vrati u Bjelorusiju.

Azil za atletičarku

Timanovska bi mogla da zatraži azil u Njemačkoj, prenijela je u nedjelju navečer TV Nippon citirajući neimenovane izvore, a list Tokio sport je ranije prenio, citirajući svoje izvore, da Timanovska planira da zatraži azil u Austriji.

Bjeloruski olimpijski komitet (NOC) ranije je saopštio da su treneri odlučili da je vrate kući zbog njenog psihološkog stanja, a trebalo je da učestvuje u trkama na 100 i 200 metara, prenio je ranije TASS.

Prije toga je bjeloruski opozicioni Sportski fond za solidarnost naveo da je Timanovska navodno primorana da napusti Tokio zbog kritika koje je iznijela na račun trenera.

Izvor: Agencije