Američka bacačica kugle u prvom olimpijskom protestu na podijumu

Atletičarka Raven Saunders poznata kao ‘Hulk’ prekrižila je ruke u znak solidarnosti s “potlačenim ljudima”.

Nakon što je osvojila svoju srebrnu medalju, Saunders je rekla da je željela predstaviti "ljude širom svijeta koji se bore i nemaju platformu da govore u svoje ime" (Reuters)

Američka bacačica kugle Raven Saunders rizikovala je disciplinske mjere nakon prvog protesta na podijumu na Olimpijskim igrama.

Dvadesetpetogodišnja atletičarka, koja je u srednjoj školi dobila nadimak “Hulk” po Marvelovom superjunaku, prekrižila je ruke u znak “X” tokom nedjeljne ceremonije dodjele medalja na Olimpijskom stadionu nakon što je osvojila srebro.

Američki mediji izvijestili su da je Saunders, koja je Afroamerikanka i otvoreno zagovara LGBTQ prava, rekla da je njen gest napravljen u znak solidarnosti s “potlačenim ljudima”.

Nakon što je osvojila svoju srebrnu medalju, Saunders je rekla da je željela predstaviti “ljude širom svijeta koji se bore i nemaju platformu da govore u svoje ime”, piše Al Jazeera English.

Protest Saudersove prvi je ispit za pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), prema kojima se zabranjuju bilo kakvi protesti na podijumu za medalje na Olimpijskim igrama.

IOC je izmijenio pravila u vezi sa protestima sportista uoči Igara, rekavši da će mirni protesti prije takmičenja biti dozvoljeni.

Blaži stav nakon protesta zbog ubistva Georgea Floyda

Ali upravno tijelo Olimpijskih igara zadržalo je strogo pravilo protiv protesta na podijumu za medalje.

IOC je u kontaktu sa Međunarodnim atletskim savezom, međunarodnim upravnim tijelom za sport, i Olimpijskim i paraolimpijskim komitetom Sjedinjenih Američkih Država (USOPC), rekao je portparol IOC-a Mark Adams na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Nije jasno s kakvom se sankcijom, ako postoji, može suočiti Saunders.

Ažurirane smjernice IOC-a objavljene prošlog mjeseca kažu da će disciplinske posljedice protesta biti “proporcionalne stepenu smetnji i stepenu do kojeg prekršaj nije kompatibilan s olimpijskim vrijednostima”.

Iz USOPC-a je prije Igara saopšteno da neće sankcionisati svoje sportiste zbog protesta.

Oni su omekšali svoj stav o protestima na podijumima nakon revizije pravila poslije velikih protesta zbog ubistva Georgea Floyda.

Stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će IOC zauzeti grub pristup protiv sportista zbog protesta u Tokiju, imajući u vidu moguću reakciju javnosti.

Probelmi s mentalnim zdravljem

Raven Saunders sa kosom obojenom u ljubičastu i zelenu osvojila je srebro iza kineskinje Gong Lijiao.
“Znam da će to u životu biti teških borbi – mnoge stvari vam neće lako doći, pa sam to na neki način očekivala i pripremala se za isto”, rekla je o natjecanju.

“Želim biti sigurna da ću se, kada se takmičim protiv najboljih, takmičiti protiv najboljih u njihovom najboljem izdanju.”

Saunders je prije nekoliko godina govorila o ozbiljnim problemima s mentalnim zdravljem i napadima depresije.

“Za sve kroz šta sam prošla u smislu mentalnog zdravlja, ozljede, znate, sve slično tome … biti u mogućnosti zaista uložiti sve što sam imala psihički i fizički i osvojiti s medalju, i moći izađi ovdje i zaista inspirisati toliko ljudi … zaista se samo nadam nadam da ću i dalje moći inspirisati i motivisati. “

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada